REŠENJE U SLUČAJU NESTAŠICE STRUJE: Razmatra se mogućnost prenosa energije iz svemira na Zemlju

Novosti online

25. 11. 2022. u 22:17

EVROPSKA svemirska agencija (ESA) planira ove sedmice da odobri trogodišnju studiju kako bi se utvrdilo da li velike solarne farme u svemiru mogu biti funkcionalne i isplative na Zemlji.

РЕШЕЊЕ У СЛУЧАЈУ НЕСТАШИЦЕ СТРУЈЕ: Разматра се могућност преноса енергије из свемира на Земљу

Foto: Profimedia/Ilustracija

U naredne tri godine, nakon prihvatanja plana, „šefovi svemira“ će istraživati kako da električnu energiju bežično prenesu iz svemira u milione domova na planeti Zemlji.

Konačni cilj je postojanje gigantskih satelita u orbiti, od kojih svaki može da proizvede istu količinu električne energije kao i elektrana.

Inače, reč je o inicijativi nazvanoj „Solaris“, koja bi usvajanjem u ESA, bila prva koja bi postavila tlo za praktičan plan razvoja svemirskog sistema za proizvodnju obnovljive energije.

Josef Ašbaher, koji je generalni direktor ESA, rekao je za Bi-Bi-Si da veruje da bi solarna energija iz svemira mogla da bude od „ogromne“ pomoći u rešavanju buduće nestašice energije. On je istakao potrebu za smanjenjem fosilnih goriva navodeći kako veruje u to da je moguće u svemiru proizvoditi struju za domaćinstva na Zemlji.

Sunčeva energija se može mnogo efikasnije sakupljati u svemiru jer nema ni noći ni oblaka. Ideja postoji više od 50 godina, ali je bila preteška i preskupa za implementaciju. Do sada, preneo je „Kliks“.

(Sputnjik)

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)