DŽINOVSKI ASTEROID SE PRIBLIŽAVA ZEMLJI: NASA objavila podatke, sve će se desiti 1. novembra

Novosti online

31. 10. 2022. u 16:37

PREMA procenama NASA, asteroid veličine velikog nebodera proći će pored Zemlje 1. novembra na relativno maloj udaljenosti od nešto više od 2 miliona kilometara, prenosi RT.

ЏИНОВСКИ АСТЕРОИД СЕ ПРИБЛИЖАВА ЗЕМЉИ: НАСА објавила податке, све ће се десити 1. новембра

Foto: Free Images Pixabay

Nebesko telo, označeno kao 2022 RM4, otkriveno je prošlog vikenda i smatra se "potencijalno opasnim" zbog svojih razmera - koji su između 330 i 740 metara (1082 do 2427 stopa). Asteroid će prema najavama proći pored Zemlje 1. novembra na udaljenosti od 2,3 miliona kilometara (1,4 milje).

Američka svemirska agencija označava kao potencijalnu pretnju sve asteroide koji se nalaze u krugu od oko 7,5 miliona kilometara (4,6 milja) i mere najmanje 140 metara (459 stopa). Mnogi astronomi prate takve objekte da bi proverili da li su njihove orbite ispravno izračunate.

Prošlog meseca, NASA je srušila robotsku letelicu u asteroid Dimorfos da bi testirala koliki bi uticaj imao na njegovu putanju. Istraživali su moguće radnje koje bi trebalo preduzeti kako bi se sprečio katastrofalni sudar ako čovečanstvo bude u stanju da otkrije pretnju na vreme da pokrene protivmere.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024