"PLIVA" NA ULICI PUNOJ VODE: Ajkula posle uragana na Floridi završila na kopnu! (VIDEO)

Novosti online

01. 10. 2022. u 00:09

VIDEO-snimak velike ribe u poplavljenom dvorištu Floride obišao je planetu za dan.

ПЛИВА НА УЛИЦИ ПУНОЈ ВОДЕ: Ајкула после урагана на Флориди завршила на копну! (ВИДЕО)

Foto print skrin jutjub Dean Spraakman Sea Dragon Films

Stručnjaci objašnjavaju zašto je moguće da je u pitanju ajkula i kako se ova morska životinja našla tako daleko od svog doma. Fotografije i video-snimci ajkula i drugih morskih životinja koje plivaju u prigradskim poplavljenim područjima često se mogu videti tokom jakih oluja i sezone uragana. Najveći broj njih su montaže, ali klip snimljen mobilnim telefonom nakon naleta uragana Ijan u jugozapadnoj Floridi nije samo još jedna lažna priča.

Video-snimak, koji prikazuje veliku, tamnu ribu sa izrazitim leđnim perajima kako se kreće potopljenim dvorištima u Fort Majersu, prikupio je više od 12 miliona pregleda na Tviteru u roku od jednog dana, dok su korisnici uglavnom ocenjivali da je u pitanju još jedna prevara i upoređivali snimak sa filmskim serijalom Ajkula. Dominik Kamerata, lokalni investitor za nekretnine, potvrdio je da je snimio klip iz svog dvorišta u sredu ujutru kada je video da se nešto „ljulja“ u poplavljenom dvorištu njegovog komšije.

- Nisam znao šta je to, samo je izgledalo kao riba ili tako nešto. Zumirao sam, a moji prijatelji su povikali: 'Čoveče, izgleda da je ajkula! - priča Kamerata.

Autor snimka pretpostavlja da je riba duga oko 120 santimetara.

Ajkula ili neka druga riba?

Stručnjaci su podeljeni oko toga da li se na snimku nalazi ajkula ili neka druga velika riba. Džordž Berdžis, bivši direktor programa sa ajkulama Muzeja prirode Floride, naveo je u mejlu da mu „izgleda da je reč o mladoj ajkuli“, dok je dr Nil Hameršlag, direktor programa za očuvanje ajkula Univerziteta u Majamiju, napisao da je „prilično teško reći“. Bilo kako bilo, neki korisnici Tvitera su nesrećnu ribu nazvali „uličnom ajkulom“.

Kamerata je rekao da je poplava tek počela kada je snimak snimljen, ali da je voda stigla do kuće kada su ga mediji kontaktirali telefonom u sredu uveče. Rekao je da je riba možda stigla iz potoka Hendri u obližnji ribnjak, a nakon što se on izlio, bujičnim vodama stigla u dvorište njegovog komšije. Vizuelna analiza obližnjeg imanja potvrdila je da se poklapa sa orijentirima zabeleženim na video-snimku. Lesli Gelčer, profesorka obaveštajnih studija na Univerzitetu Mersiherst u Eriju, u Pensilvaniji, bila je među onlajn istražiteljima koji su u početku mislili da je video lažan.

- Nemojte misliti da je ovo stvarno. Prema indeksu na video-snimku napravljen je u junu 2010. Neko drugi ga je postavio u 10 ujutro kao da je snimljen u Fort Majersu, ali olujni talas nije bio takav u 10 ujutru - napisala je profesorka na Tviteru u sredu.

Otkud ajkula u dvorištu?

Međutim, Gelčerova je kasnije priznala da onlajn alati koje su ona i drugi koristili za utvrđivanje porekla video-snimka nisu zapravo pokazali kada je snimljen materijal, već samo kada je napravljen profil korisnika na društvenim mrežama. Novinska agencija AP je proverom metapodataka originalnog klipa potvrdio da je snimljen u sredu ujutro. Gelčerova je u mejlu istakla da kada je obaveštena da je riba primećena u blizini preplavljenog ribnjaka sve poprimilo drugačiji smisao. „Ali kako bi, zaboga, ajkula otišla iz Meksičkog zaliva do ribnjaka?“, zapitala se.

Janis Papastamatiu, morski biolog koji proučava ponašanje ajkula na Međunarodnom univerzitetu Floride, objašnjava da većina ajkula napušta plitke zalive pre uragana, verovatno naslućujući dolazak oluje na osnovu promene pritiska. Ajkula je mogla slučajno doplivati u potok ili ju je oluja u njega odnela.

- Mlade ajkule su uobičajeni stanovnici voda sa niskim salinitetom – reka, estuara – i često se pojavljuju u sličnim snimcima obalnih kanala i bara Floride - naveo je Berdžis.  

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OVO SE DEŠAVA JEDNOM GODIŠNJE Astro savet za petak, 19. april: Sunce ulazi u Bika - 4 horoskopska znaka su pred velikim izazovima