KAKVA GRDOSIJA: Laslo se zainatio i upecao kapitalca - som dugačak 2,3 metra i težak 73 kilograma! (FOTO)

B. GRUJIĆ

30. 09. 2022. u 19:20

PODVIG koji je nedavno napravio Laslo Sabo, tridesetsedmogodišnji poljoprivrednik iz sela Mihajlovo kod Zrenjanina, u rangu je rekorda za Ginisa, jer je grdosiju tešku 73 kilograma i dugačku 230 santimetara iz vode izvukao blinkerom, na udicu na kojoj je bio keder od kilogram i tri stotine grama.

КАКВА ГРДОСИЈА: Ласло се заинатио и упецао капиталца - сом дугачак 2,3 метра и тежак 73 килограма! (ФОТО)

Foto: Privatna arhiva Laslo Sabo

- Borba je trajala dobrih 45 minuta, da je tako nazovem. To je više bilo umaranje ogromnog soma koji se zakačio za udicu. Sa njim sam vodio rat i prethodnih dana, kada mi je zbog ogromne snage, pokidao kompletan ribolovački sistem i pribor - započinje priču Laslo, koji je inače strastveni pecaroš i ribolovom se bavi od svoje petnaeste godine.

Uz pomoć dvojice prijatelja takođe iskusnih ribolovaca i podršku brojne publike, koja se skupila na mestu gde su vodili bitku sa somom, Laslo je uspeo. Ovo mu je do sada najveći trofej, pa će glavu upecanog soma reparirati za uspomenu.

- Zaista je bilo uzbudljivo. U pojedinim trenucima sam mislio da štap neće izdržati, dok sam zakačenu ribu na udici, umarao, kako su me savetovali prijatelji, ali obzirom da je oprema bila kompletno nova i kvalitetna dobio sam taktičku bitku, ni sam u prvi mah, ne verujući kolika je riba - dodaje Laslo, koji godinama unazad peca uvek na istom mestu, stotinak metara dalje od porodične kuće u Mihajlovu, na kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

Osim ukusne čorbe i neizbežnog fiš paprikaša, svi koji su došli da pozdrave podvig strastvenog pecaroša, uživali su u pečenim i ukisnim komadima mesa upecanog soma kapitalca.

ČVARCI OD SOMA

Još jedan specijalitet, kako Laslo kaže, svojstven ribolovcima u selu Mihajlovo, nadomak Zrenjanina, našao se na bogatoj trpezi povodom slavlja, nakon upecanog ogromnog soma. Specijalitet su čvarci, koje znaju da naprave samo alasi iz ovog sela.

- Ja sam, kako mi to pecaroši kažemo, šarandžija i specijalista za ulov ove ribe, ali eto upustio sam se u koštac sa ovim zaista velikim somom, koji je najveća riba, koju sam upecao do sada - dodaje Laslo, uz napomenu da nakon par dana slavlja, nastavlja sa pecanjem, koje je, uz obaveze oko poljoprivrednih radova, njegova najveća strast i pasija.

Obzirom da je u nekoliko prethodnih dana gubio bitku sa grdosijom u vodi, koja mu je pokidala kompletnu opremu, Laslo se zainatio, kupio je kompletno nove i kvalitetne i štap, blinker, silkove i udice i to mu se itekako isplatiilo.

Džigerica od soma na žaru

Pravi gastronomski specijalitet, u kojem su uživali članovi porodice, prijatelji, kumovi i komšije, bila je džigerica od soma, pripremljena po specijalnom receptu, koji je osmislio sam Laslo Sabo i prethodno džigericu više sati držao u posebnom pacu.





Bogoljub Grujić
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SA ODMORA SE VRAĆATE BOLESNI I UMORNI? Lekar objasnio zašto se to dešava i kako to možete izbeći