POČETAK PLANETARNE ODBRANE ZEMLJE: NASA letelica DART udarila asteroid, evo kada će se znati prvi rezultati istorijske misije (FOTO/VIDEO)

Novosti online

27. 09. 2022. u 21:46

RETKOST je da osoblje svemirske misije pozdravlja reči “gubitak signala”, ali se u ponedeljak uveče upravo to dogodilo.

ПОЧЕТАК ПЛАНЕТАРНЕ ОДБРАНЕ ЗЕМЉЕ: НАСА летелица ДАРТ ударила астероид, ево када ће се знати први резултати историјске мисије (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Printskrin NASA

Članovi tima slave uspešan udar letelice američke svemirske agencije NASA “Test dvostrukog preusmeravanja asteroida” (DART), koja je pogodila asteroid Dimorfos u ponedeljak uveče u 23.14 GMT prema planu, piše Blic. Cilj misije bila je procena potencijalnog metoda planetarne odbrane kako bi, ako astronomi ikad uoče veliki asteroid koji bi mogao da udari u Zemlju, ljudi mogli da izbegnu katastrofu.

Asteroid je izbrisao dinosauruse, ali sada Zemljani uzvraćaju udarac, napisao je “Sajentifik Amerikan”. Članovi tima potvrdili su da operateri DART-a nisu morali uopšte da intervenišu tokom poslednja četiri sata prilaska letelice Dimorfosu.

- Bilo je zapravo razočaravajuće. Pripremili smo 21 nepredviđenu situaciju i onda nismo uradili nijednu od njih – našalio se Mark Jensenijus, inženjer za vođenje pametne navigacije Laboratorije primenjene fizike Univerziteta Džons Hopkins, koji upravlja misijom DART za NASA.

"Nismo imali pojma šta da očekujemo"

Tim se nada da će udarom izmeniti orbitu Domorfosa oko većeg svemirskog kamena Didimosa za nekoliko minuta. Iako će timu trebati dani ili moguće nedelje da procene koliko je test bio uspešan, ističu da je prosto udaranje Dimorfosa bio “ogromni uspeh”, preneo je Space.com.

- Definitivno je bilo, kako smo se bližili asteroidu... i straha i radosti u isto vreme – izjavila je Elena Adams, inženjer sistema misije, na konferenciji za novinare održanoj sat nakon udara.

- Asteroid je ulazio u naše vidno polje po prvi put. Zaista nismo imali pojma šta da očekujemo. Nismo baš znali oblik asteroida, ali znali smo da ćemo ga pogoditi.stoga mislim da smo svi na neki način zadržavali dah. Iznenađena sam što se niko od nas nije onesvestio u stvari.

Binarni asteroid

Nakon udara, sada će sva pažnja naučnika biti na Dimorfosu narednih nekoliko nedelja

Posmatrano sa Zemlje, binarni asteroid Didimos-Dimorfos izgleda poput sićušne svetle tačke spram zvezdanog neba. Tačka periodično svetli i tamni kako se asteroidni mesec Dimorfos, širok 160 metara, kreće oko većeg Didimosa, širokog 780m, privremeno ga zamračujući.

Zahvaljujući učestalosti tih nestanka svetlosti astronomi su uspeli da tačno ustanove orbitalni period Dimorfosa – 11 sati i 55 minuta – i takođe će na osnovu toga moći da izračunaju koliko se njegova orbita izmenila nakon udara DART-a. Očekuje se da će asteroid biti gurnut bliže Didimosu, ubrzavajući njegov orbitalni period za nekoliko minuta.

Kada će biti poznati rezultati?

Ali, niko ne zna kada će tačno ovo ubrzanje i skraćivanje orbite moći da se primeti.

- To je kao da ste oštetili ručni sat i on je krenuo da radi malo brže. Možda to nećete uočiti za dan-dva, ali nakon nekoliko nedelja počećete da primećujete da prosto više ne pokazuje tačno vreme – objasnio je sredinom septembra Tom Stetler, programski naučnik DART-a u Kancelariji za koordinaciju planetarne odbrane NASA-e.

“Caka” je u tome što naučnici misije DART imaju samo grubu predstavu o tome koliko će veliku promenu da proizvede udar u asteroid. To je zato što se o Dimorfosu zna veoma malo. Efikasnost udara zavisiće u velikom stepenu od obeležja Dimorfosa koja su još nepoznata – na primer gustina i unutrašnja struktura asteroid, da li je jedan čvrst komad kamena ili mešavina kamenja, peska i kamenčića labavo povezanih gravitacijom. Da bi se smatrala uspešnom, misija DART mora da “sreže” orbitalni period Dimorfosa za 73 sekunde, ali neki naučnici misle da će rezultat biti pre 10 minuta.

- Teleskopi će posmatrati vreme eklipsi, kad Dimorfos ode ispred Didimosa, kako ga vidimo sa Zemlje. Za nekoliko dana ili nedelja videćemo da to počinje da se dešava van rasporeda. Lično bih bio iznenađen da prođe mesec dana a da nemamo jasno uočenu promenu. Ali, ne možemo tačno reći – istakao je Statler.

Planetarna odbrana

Prema Evropskoj svemirskoj agenciji (ESA), teleskopi na Zemlji takođe će moći da posmatraju i mere iznenadno osvetljenje uzrokovano materijalom odbačenim usled udara DART-a. taj materijal će stvoriti svojevrsni privremeni rep komete koji će pomoći astronautima da odrede neka obeležja Dimorfosa.

Iako će konačni uspeh misije biti poznat tek za nekoliko nedelja ili meseci – dok naučnici procenjuju koliko je tačno udar izmenio orbitu manjeg Dimorfosa oko većeg Didimosa – tim nije zabrinut.

- Koliko možemo da zaključimo, naš prvi test planetarne odbrane je bio uspešan. Mislim da bi Zemljani trebalo da bolje spavaju. Ja definitivno hoću – rekla je inženjerka Adams.

Planetarna odbrana je posvećena uočavanju asteroida koji bi potencijalno mogli da udare u našu planet i, ako je potrebno, pokušajima da se izmeni orbita svemirskog kamenja dovoljno da se izbegne katastrofa. Da posetimo, NASA je još 2016. osnovala Kancelariju za koordinaciju planetarne odbrane.

Katastrofalni udar

To odeljenje trebalo bi da rano otkrije postojanje potencijalno opasnih asteroida i kometa koji bi se približili na manje od 7,5 miliona kilometara od Zemlje i dovoljno su veliki - 30 do 50 metara - da bi bili opasni ako dođu do “plave planete”. U slučaju da se ustanovi da tako nešto opasno ide ka Zemlji, predviđeno je da tim NASA kooridiniše sa vladom SAD plan za reagovanje.

Asteroidi i komete - ostaci od nastanka Sunčevog sistem pre 4,6 milijardi godina - uglavnom orbitiraju oko Sunca u prostoru između Marsa i Jupitera. U toj oblasti, poznatoj kao asteroidni pojas, nalazi se 1,1-1,9 miliona asteroida prečnika preko kilometar.

Naučnici smatraju da je rizik od katastrofalnog udara asteroida veći nego što se mislilo. Prema Američkom meterskom društvu, stručnjaci procenjuju da svakog dana na Zemlju padne 10-50 meteorita (delova asteroida ili komete koji prežive atmosferu). Zemlja se neprestano sudara sa delovima asteroida – svake godine milioni njih dolaze iz spoljnog svemira, navodi “Lajv sajens”. Srećom, većina njih eksplodira visoko u atmosferi pa je šteta na tlu mala.

Sledi snimak nakon udara, ESA lansira Heru

Trenutno, NASA ne zna ni za jedan veliki asteroid koji bi mogao da udari Zemlju tokom narednih decenija, ali naučnici stalno “skeniraju” nebo da identifikuju i prate svemirsko kamenje. DART je bio prvi korak dalje od prostog posmatranja asteroid i razmatranja aktivne intervencije na njihovoj orbiti.

Iako letelica nije u stanju da pošalje podatke nazad kući, mali satelit zvan “Laki italijanski kockasti satelit za snimanje asteroida” (LICIACube) koji je DART postavio ranije ovog meseca poslaće Zemlji niz snimaka nastalih svega tri minute nakon udara.

A 2024. će ESA lansirati misiju Hera, koja će istraživati sistem binarnog asteroida Dimorfos-Didimos u detalje počevši od decembra 2026. Ta letelica nosi dva dodatna minijaturna kockasta satelita koja će moći da priđu asteroidima bliže od same Here. Sve u svemu, pet letelica čine impresivan tim ljudskih napora da se izbegne sudbina dinosaurusa.

- Ulazimo u novu eru čovečanstva. Eru u kojoj ćemo potencijalno imati sposobnost da se zaštitimo od nečeg kao što je opasni udar asteroida. Kakva neverovatna stvar. Nikad pre nismo imali tu sposobnost – istakla je nakon udara DART-a Lori Glejz, vođa odeljenja za planetarnu nauku NASA-e.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!