POSLE ERUPCIJE PODVODNOG VULKANA: U Pacifiku nastalo novo ostrvo (FOTO)

Novosti online

26. 09. 2022. u 00:29

ERUPCIJA podvodnog vulkana u Tihom okeanu otkrila novo ostrvo. U jugozapadnom delu ove vodene mase gde se pojavilo ostrvo aktivan je veliki broj podvodnih vulkana.

ПОСЛЕ ЕРУПЦИЈЕ ПОДВОДНОГ ВУЛКАНА: У Пацифику настало ново острво (ФОТО)

Foto: NASA/Tviter

U jugozapadnom delu Tihog okeana smešten je podvodni morski greben koji se proteže od Novog Zelanda do Tonge i ima najveću gustinu podvodnih vulkana na svetu. Jedan od njih probudio se 10. septembra 2022. godine, izbacujući lavu, paru i pepeo, navodi se u saopštenju Nasine zemaljske opservatorije.

Samo jedanaest sati pošto je vulkan počeo da eruptira, novo ostrvo se pojavilo iznad površine vode, navode iz Nase ističući da je satelit snimio slike ostrva koje se brzo povećavalo.

- U periodu od 14. septembra, kada je ostrvo bilo veličine 4.000 kvadratnih metara, do 20. septembra njegova površina povećala se na 24.000 kvadratnih kilometara - naveli su istraživači geološkog servisa u Tongi.

- Ostrva stvorena podvodnim vulkanima često su kratkog veka. Ponekad efemerna ostrva mogu da opstanu godinama ili čak decenijama - naveli su iz Nase.

Vulkan Home Reef i njegova aktivnost predstavljaju mali rizik za vazduhoplovnu zajednicu i stanovnike Vava'u i Ha'apai, dve grupe ostrva u centralnoj Tongi.

- U protekla 24 sata nije prijavljen nikakav vidljivi pepeo, a svim pomorcima se savetuje da do daljeg plove četiri kilometra dalje od vulkana - navodi se u preporuci Nase.

(rts)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni