NAKON 70 GODINA: Gepardi se vratili u Indiju

Novosti online

18. 09. 2022. u 00:54

NAJBRŽA kopnena životinju na svetu, gepard, ponovo se nalazi na teritoriji Indije, 70 godina nakon što je izumrla u toj azijskoj državi.

НАКОН 70 ГОДИНА: Гепарди се вратили у Индију

Printskrin Youtube/ Znaй TV

Osam velikih mačaka iz Namibije, jugozapadne afričke države, prevezeno je posebnim avionom u Gvalior, a zatim helikopterima premešteno u nacionalni park Kuno, njihov novi dom.



 

- Gepardi su se vratili u našu zemlju nakon decenija. Želim da čestitam svim Indijcima, a takođe i da se zahvalim vladi Namibije -  rekao je Modi u video poruci objavljenoj na njegovom zvaničnom nalogu na "Tviteru".

Navodi se da će gepardi u narednih mesec dana boraviti u karantinu u ograđenim prostorima, nakon čega će biti pušteni u park.

Pre puštanja u divljinu, biće im ugrađene satelitske/GSM-GPS-VHF radio ogrlice, što će omogućiti daljinski nadzor.

U saopštenju koje je tokom nedelje izdao kabinet indijskog premijera navodi se da je ponovno dovođenje geparda u Indiju, ostvareno u okviru projekta "Gepard", prvog u svetu interkontinentalnog projekta translokacije velikih divljih mesojeda.

- Gepardi će pomoći u obnavljanju otvorenih šumskih i travnatih ekosistema u Indiji - navodi se u saopštenju, dodajući da će ovo pomoći u očuvanju biodiverziteta i poboljšanju usluga ekosistema kao što su sigurnost vode i očuvanje vlage u tlu od čega će, imati koristi društvo u celini.


BONUS VIDEO: TURSKA GLAVA NA VRHU BREGA
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna