UDALJENA JE 500 MILIONA SVETLOSNIH GODINA: Teleskop DŽejms Veb ovekovečio retku galaksiju

Novosti online

05. 08. 2022. u 00:55

AMERIČKA svemirska agencija NASA objavila je novu, retku i izvanrednu fotografiju galaksije, nazvane Kolski točak (The Cartwheel), udaljene 500 miliona svetlosnih godina, čiji prstenovi se pojavljuju izuzetno jasno zahvaljujući novom teleskopu DŽejms Veb, javlja AFP.

УДАЉЕНА ЈЕ 500 МИЛИОНА СВЕТЛОСНИХ ГОДИНА: Телескоп Џејмс Веб овековечио ретку галаксију

Foto: Printskrin

Kao i za Mlečni put, astronomi misle da je galaksija Kolski točak u prošlosti bila spiralna galaksija, ali neki spektakularan događaj joj je dao formu. Tada su se formirala dva prstena od centra kolizije slična koncentričnim krugovima koji se naprave ubacivanjem kamenčića u vodu. Zbog takvog izgleda je i dobila ime.

Prvi prsten, koji je više u centru, jako je svetao, a drugi, koji je u ekspanziji je 440 miliona godina. Tokom svoje ekspanzije prsten probija okolni gas i izaziva formiranje zvezda.

 Ta galaksija je već viđena preko svemirskog teleskopa Habl, ali infracrveni kapaciteti Veba otkrivaju nove, do sada skrivene detalje i omogućavaju da se vidi kroz veliku količinu prašine.

I dalje u prelaznom stanju

Kombinovana slika nastala posmatranjem dva naučna instrumenta teleskopa donosi takođe dve manje galaksije, kao i mnoge druge u pozadini.

Galaksija Kolski točak je i dalje u prelaznom stanju, navela je NASA.

Teleskop "daje pogled na njeno sadašnje stanje, ali takođe daje i ideju o tome šta joj se dogodilo u prošlosti i kako će se razvijati u budućnosti", objasnili su naučnici.

DŽejms Veb, inženjerski dragulj vredan 10 milijardi dolara, lansiran je u svemir pre sedam meseci i nalazi se na 1,5 miliona kilometara od Zemlje.

(b92)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

DANAS JE VAVEDENJE, A DUVA JAK VETAR: Šta to znači po narodnom verovanju