ROGOZIN OBJASNIO: Zašto Ruska orbitalna stanica menja položaj?

Novosti onlajn

14. 07. 2022. u 13:55

RUSKU orbitalnu službenu stanicu (ROSS) će smestiti na istu orbitu na kojoj se nalazi nuklearni tegljač „Zevs“ koji će slati svemirske brodove prema Mesecu i u daleki kosmos, a sve sa ciljem kako bi kosmonauti mogli da ga opslužuju, izjavio je generalni direktor „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin.

РОГОЗИН ОБЈАСНИО: Зашто Руска орбитална станица мења положај?

Foto: EPA/MAXIM SHEMETOV

- Ako govorimo o konačnoj odluci o nagibu orbite, onda moramo reći da će ona zavisiti od sledećih faktora. Prvo: nagib orbite stanice trebao bi da bude potpuno isti kao nagib orbite 'Zevsa', a nagib orbite ‘Zevsa’ bi trebao da omogući stvaranje optimalne putanje do Meseca i dalje - rekao je Rogozin.

On je pojasnio da se ovo pitanje razmatralo u saradnji sa rukovodstvom Raketno-kosmičke korporacije „Energija“ koja priprema nacrt projekta ROSS-a. Moguće je da nova stanica neće biti smeštena na orbiti sa nagibom 97-98 stepeni koja je ranije bila izabrana. Orbita će biti veoma široka, ali neće biti polarna, pojasnio je Rogozin.

- Stanica ima ulogu da održava ‘Zevs’, obezbeđuje i otkriva njegove panele, a istovremeno i da mu isporučuje materijal koji treba da se prenese, naravno, u stanju kada reaktor ne radi. Tada ova stanica dobija još jednu jedinstvenu namenu koja je veoma važna u pogledu kosmonautike - dodao je on.

Ranije je Rogozin saopštio, da kosmonauti na brodu mogu da se premeštaju između perspektivne Ruske orbitalne stanice i nuklearnog tegljača „Zevs“, kako bi se kontrolisala montaža tegljača. On je rekao da astronauti neće samo nadgledati montažu sa broda, već će moći i da izlaze u otvoreni kosmos ako bude potrebno da intervenišu u tom procesu.

Raketno-kosmička korporacija „Energija“ trenutno priprema nacrt projekta Ruske orbitalne službene stanice (ROSS). Nacrt projekta bi trebalo da bude završen u trećem kvartalu 2023. godine, nakon čega će se raditi na konstruktorskoj dokumentaciji. Ranije je objavljeno da će nova stanica leteti u orbiti koja se nalazi na velikoj geografskoj širini sa nagibom od 96-98 stepeni, a ne 51,6 stepeni, kao što je slučaj sa Međunarodnom kosmičkom stanicom (MKS).

Nuklearni tegljač se u Rusiji razvija od 2010. godine. Ranije je prvi zamenik generalnog direktora „Roskosmosa“ Jurij Urličič govorio o planovima prvog leta u orbitu u 2030. godini. Saopšteno je da će nuklearni tegljač biti namenjen za letove ka Mesecu i planetama Sunčevog sistema. Nazvan je „Zevs“, a sami istraživački i razvojni radovi se zovu „Nuklon“.

Prva ruska misija „Zevs“ prema Jupiteru će trajati 50 meseci od 2030. do 2034. godine. „Zevs“ i modul sa korisnim teretom će biti poslat u orbiti sa kosmodroma „Vostočni“ na određenim raketama nosačima. Oni će se spojiti, uputiće se ka Mesecu i vratiti se na zemlju. Zatim će se drugi modul korisnog tereta spojiti sa Zevsom, nakon toga će stanica leteti prema Veneri, izvršiti gravitacioni manevar i krenuti prema Jupiterovim satelitima. Misija će biti u potpunosti automatska.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: 

GRANATIRANjE VOJNE BAZE PVO: Snimci iz Luganska

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DA PORODICU PRATI NAPREDAK I SREĆA: Kada treba farbati jaja - evo šta kaže tradicija