OBJAVLJENA LISTA NAJATRAKTIVNIJIH GRADOVA U SVETU: Pariz i Dubai najbolje rangirani

Novosti online

14. 04. 2022. u 16:42

BROJ posetilaca nije jedini način za procenu koliko je neki grad uspešan u turističkom smislu. Tu su i infrastruktura, održivost i ekonomija, kako grad spaja privlačenje i smeštaj turista sa nenarušenim kvalitetom života lokalnog stanovališta, a poslednjih godina tu je i način na koji se nosi sa pandemijom.

ОБЈАВЉЕНА ЛИСТА НАЈАТРАКТИВНИЈИХ ГРАДОВА У СВЕТУ: Париз и Дубаи најбоље рангирани

Foto: AP

Euromonitor sa sedištem u Velikoj Britaniji do 2020. je radio godišnju listu Top 100 gradskih destinacija, ali onda se dogodio kovid-19. Sad izrađuju novu listu u kojoj upoređuju atraktivnost 100 gradova širom sveta koristeći šest nivoa uspešnosti. Poslednji popis koji su objavili ovih dana temelji se na podacima iz 2021. godine.

Pre tri godine listom su dominirale azijske destinacije - s Hong Kongom i Bangkokom na vrhu, a danas se u prvih deset nalazi čak osam evropskih gradova.

Pariz je proglašen najatraktivnijom gradskom destinacijom u 2021. Najviše je rangirani grad u kategoriji turističke performanse, a drugi je po turističkoj politici i infrastrukturi. U njega su se vratili američki i azijski turisti, a zasad se još čekaju Britanci, koji su ranije činili veliki deo pariskog turističkog tržišta. Nisko je rangiran po pitanju zdravlja i sigurnosti, zbog činjenice da se veliki broj stanovništva nije vakcinisao.

Francuska je bila jedna od korona virusom najteže pogođenih evropskih zemalja, a od početka pandemije do početka ovog meseca zabeleženo je ukupno 27 miliona obolelih.

Dubai je na listi za 2020. bio prvi, a sad je drugi. Podsticaj mu je dao odloženi Ekspo 2020.

Indeks 20 najboljih gradskih destinacija Euromonitora 2021. izgleda ovako: Pariz, Dubai, Amsterdam, Madrid, Rim, Berlin, Njujork, London, Minhen, Barselona, Beč, Milano, Prag, Los Angđeles, Tokio, Dablin, Lisabon, Frankfurt na Majn, Cirih i Istanbul.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina