NEVEROVATNI REZULTATI NAUČNIKA: Polomljena kost dinosaurusa zarasla

Novosti online

04. 03. 2022. u 16:11

KOST"veličanstvenog" dinosaura stara 68 miliona godina otkriva da je imao slomljen ručni zglob, najverovatnije zbog trčanja ili skakanja preko neravnog terena u potrazi za hranom ili vodom.

НЕВЕРОВАТНИ РЕЗУЛТАТИ НАУЧНИКА: Поломљена кост диносауруса зарасла

Foto: Depositphotos

Iako se čini da je ruski dinosaurus poznat kao hadrosaur Amurosaurus riabinini preživeo nesreću, rezultirajuće šepanje moglo je da oteža beg od  neprijatelja, prema istraživačima s Queen's University Belfast.

Tim stručnjaka, predvođen paleontologom dr. Filipom Bertozom, analizirao je kost pronađenu u kamenolomu grada Blagovješčenska na dalekom istoku Rusije.

Istražujući uzrok nekih zadebljanja, kažu da su otkrili neke impresivne rezultate.

- Nakon detaljnog pregleda slomljene kosti, otkrili smo da je to iz ručnog zgloba dinosaurusa poznatog kao hadrosaur Amurosaurus riabinini i da se nesreća najverovatnije dogodila kada je četveronožna životinja trčala ili skakala, dok je lutala zemljom u potrazi za hranom i vodom - rekao je naučnik.

Uprkos svemu što je bilo protiv njega dinosaurus je preživeo nesreću jer možemo videti da je kost zapravo počela da zarasta što sugeriše da nije uginuo odmah.

Profesor Elen Marfi je istakla da proučavanje drevnih bolesti i povreda kod životinja ili ljudi može pružiti ogromnu količinu informacija o životima pojedinaca u prošlosti.

- Ova studija nam je omogućila da saznamo više o iskustvu povređene životinje u razdoblju pre njene smrti, služi nam da nas podseti da bi čak i veličanstveni dinosaurusi mogli da dožive nesreće.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere