Prema preporukama nutricionista ove namirnice ne bi trebalo da konzumirate uopte a naročito ne nakon pedesete godine života kada su još štetnije po vaše zdravlje:

Pržena hrana: Ako želite da održite srce zdravim nakon 50. rođendana, vreme je da počnete da razmišljate o unosu zasićenih masnoća. Hrana bogata zasićenim mastima utiče na začepljenje arterija, povećanje nivoa lošeg holesterola i krvnog pritiska. Preporuka je ograničiti unos mesa na porciju od 60 grama dnevno, crveno i prženo meso pojesti tek s vremena na vreme, ukloniti masnoće s mesa, izabrati niskomasne mlečne proizvode i povećati unos voća, povrća i vlakana na dnevnoj bazi.

Foto: Profimedia

 

 

Čips i gazirani sokovi: Grickalice i keksići nemaju samo visok nivo šećera nego podstiču i prejedanje i povećavaju rizik od gojenja jer su veoma ukusni. Možete smanjiti taj rizik odabirom zdravijih alternativa poput gazirane vode.

Dijetalna pića: Veštački šećeri povezani su sa povećanim rizikom od kardiometaboličkih bolesti. Prema studiji objavljenoj u jednom naučnom časopisu, ljudi koju piju dijetalna pića povećavaju rizik za 36 odsto od razvoja metaboličkog sindroma i takođe rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 za 67 odsto od onih koji ih ne piju.

Krofne: Ovaj desert mnogi vole, ali muškarci i žene iznad 50 godina bi trebalo da ga izbegavaju. Krofne ne samo da su pečene u ulju, nego su bogate i rafiniranim ugljenim hidratima i šećerima. Sve to može dovesti do gojenja i povećanja rizika od bolesti srca.

Foto: Profimedia

 

 

Šta nutricionisti preporučuju:

Maslinovo ulje - fenoli iz maslinovog ulja mogu "isključiti" gene povezane s upalom koji se javljaju kod osoba s metaboličkim sindromom. Osim toga, maslinovim uljem možete smanjiti masne naslage na stomaku.

Orasi - konzumiranje oraha jednom ili više puta nedeljno povezano je sa do 19 odsto manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i 23 odsto manjim rizikom od koronarnih bolesti.

Foto: Profimedia

 

 

Sočivo - ishrana bogata ovom namirnicom može stabilizovati nivo šećera u krvi i može smanjiti upale u telu za 22 odsto.

Ovsene pahuljice - dnevnim unosom ove namirnice možete sprečiti dijabetes za 39 odsto. Uz to, možete smanjiti i loš holesterol.

Foto: Profimedia

 

 

Jabuka s korom - brojna istraživanja ističu da ne bi trebalo da ljuštite jabuke jer kora sadrži polifenole koji mogu podstaći rast dobrih bakterija u crevima, pomoći u mršavljenju i smanjiti loš holesterol.

(Kurir)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".