PROMOCIJA SEKSUALNOG UZNEMIRAVANJA? Citroen povukao reklamu koja se emituje u Egiptu sa pop zvezdom Amr Dijabom (VIDEO)

Tanjug

30. 12. 2021. u 19:15

CITROEN je danas povukao reklamu koja se emituje u Egiptu i u kojoj se pojavljuje pop zvezda Amr Dijab, a kojeg su korisnici društvenih mreža optužili za promovisanje seksualnog uznemiravanja.

ПРОМОЦИЈА СЕКСУАЛНОГ УЗНЕМИРАВАЊА? Цитроен повукао рекламу која се емитује у Египту са поп звездом Амр Дијабом (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Francuski proizvođač automobila poručio je da ne toleriše bilo kakav oblik uznemiravanja i izvinio se svima koji su se osetili uvređenima, prenosi BBC. U reklamnom spotu Diab koristi kameru svog automobila da fotografiše ženu koja prelazi put, očigledno bez njenog pristanka, a kasnije su viđeni kako se voze zajedno. Egipatsko-američka novinarka Rim Abdelatif opisala je to kao "jezivo".

- Ko je smislio da bi bila dobra ideja da se napravi reklama koja omogućava seksualno uznemiravanje u zemlji u kojoj je 98 odsto žena prijavilo da su bile uznemiravane u nekom trenutku svog života - napisala Rim Abdelatif je na Tviteru.

Spisateljica Amal Alhariti je takođe na Tviteru poručila da je poražavajuće da cela ekipa koja je učestvovala u kreiranju spota nije razumela da time povređuje nečija prava.

- Ono što je bolno u reklami Amra Diaba je to što cela ekipa nije shvatila grešku. Niko u ekipi nije prigovorio da se devojke slikaju na ulicama bez njihovog pristanka. Ovo je tako tužno - poručila je Alhariti.

U komentaru na Instagram nalogu kompanija Citroen Egipat upozorila je da muškarci koji gledaju reklamu mogu pogrešno da razumeju da bi neželjeno fotografisanje žene moglo da dovede do sastanka, dok bi stvarnosti mogli da budu osuđeni na zatvorsku kaznu. Danas je Citroen u saopštenju naveo da je uklonio reklamu nakon što je obavešten da je deo u kome se ističe kamera automobila doživljen kao neprikladan.

Poslednjih godina desetine žena inspirisanih pokretom #MeToo progovorile su na društvenim mrežama o svojim iskustvima sa seksualnim uynemiravanjem i napadima u Egiptu.

Istraživanje UN iz 2013. godine pokazalo je da je 99,3 odsto devojaka i žena u Egiptu prijavilo da je tokom života doživelo neki oblik seksualnog uznemiravanja, a 82,6 odsto njiih ne oseća se bezbedno na ulici.

BONUS VIDEO - UBICA NEGATIVNE ENERGIJE: Ćilibar ima razna lekovita svojstva, a ovaj je najkvalitetniji...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

SRBIN POSTAO NAJOPASNIJI POTURICA: Mihailo do smrti nije zaboravio poreklo iako je bio MARŠAL turske armije (FOTO)