ZVEZDE PADALICE BIĆE VIDLJIVE GOLIM OKOM: Kiša meteora i ovog avgusta može se videti na nebu

Tanjug

12. 08. 2021. u 18:30

I U NOĆI pred nama, kao i svake godine sredinom avgusta na nebu se može videti kiša meteora.

ЗВЕЗДЕ ПАДАЛИЦЕ БИЋЕ ВИДЉИВЕ ГОЛИМ ОКОМ: Киша метеора и овог августа може се видети на небу

Ilustracija / Foto Depositphotos

U pitanju je kiša Perseida, odnosno meteorskih rojeva, koji dolaze iz pravca sazvežđa Persej, po kojem su dobili ime.

Jovan Aleksić iz Astronomskog društva „Ruđer Bošković“ kaže za RTS da su meteori prirodna pojava koja se lako vidi golim okom.

Opservatorije služe da se gledaju nebeska tela slabog sjaja, koja ne mogu da se vide golim okom ili kada želimo da ih vidimo uvećane.

Narodski nazvane „zvezde padalice“, meteori preleću preko neba i da bi se videli ne treba ići u opservatoriju.

- Ono što moramo, jeste da se izmestimo van gradske urbane sredine. U velikim gradovima, poput Beograda, vlada veliko svetlosno i atmosfersko zagađenje i zbog toga je teže videti meteore. U predelima sa manjim zagađenjem ljudi će mnogo bolje videti ovu pojavu, kazao je Aleksić.

On je objasnio da do ovakvih „kiša“ dolazi, jer se oko Sunca kreće veliki broj malih tela – kometa, asteroida – koja se vremenom raspadaju. To su matična tela, a u slučaju Perseida to je matična kometa, koja se još nije sasvim raspala.

- Parčići koji otpadnu kreću se slobodno oko Sunca. Tokom godine, kako Zemlja takođe kruži oko Sunca, ona prolazi kroz takozvani ''meteorski potok'', u kojem se nalaze ostaci matičnih tela, koji u vidu meteorskih kiša ulaze u atmosferu i sagorevaju, objasnio je Aleksić.

Pojedine kiše meteora se dešavaju u određeno doba godine, jer tada Zemlja prolazi kroz „meteorski potok“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OVO SE DEŠAVA JEDNOM GODIŠNJE Astro savet za petak, 19. april: Sunce ulazi u Bika - 4 horoskopska znaka su pred velikim izazovima