TREĆINA VOZAČA TRAMVAJA ŽENE: Počeo novi, četrnaesti, krug obuke za vožnju

Novosti online

21. 03. 2023. u 17:39

AGENCIJA za bezbednost saobraćaja u saradnji sa GSP-om organizuje četrnaestu po redu obuku kandidata za vozače tramvaja. Zanimljivo je da su žene sve više zainteresovane, a prema podacima GSP, od 378 vozača tramvaja trećinu trenutno čine upravo one.

ТРЕЋИНА ВОЗАЧА ТРАМВАЈА ЖЕНЕ: Почео нови, четрнаести, круг обуке за вожњу

FOTO: Arhiva novosti

Od 2017. godine, kada je započet ovaj proces, oko 200 vozača pohađalo je obuke, a njih 180 završilo i izdata im je dozvola za upravljanje tramvajem.

Sama edukacija sastoji se od teorijskog dela (60 nastavnih časova iz osam oblasti) i praktičnog (90 nastavnih časova - uređaji, oprema, održavanje tramvaja, poligonske radnje, vožnja u naselju, vožnja noću i u uslovima smanjene vidljivosti).

Teorijsku obuku sprovode predavači iz GSP, a praktičan deo predavači koji poseduju licencu za instruktora najmanje B kategorije, izdatu od ABS. Najčešće su to dugogodišnji vozači tramvaja sa iskustvom, koji rade kao instruktori obuke za vozača tramvaja, kao i sa budućim vozačima nakon dobijanja licence, sve dok god ne budu osposobljeni da samostalno učestvuju u saobraćaju.

Trajanje kurseva zavisi od broja kandidata, u proseku dva meseca, posle čega se polaže ispit pred komisijom iz Agencije za bezbednost saobraćaja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DVE GLAVNE NAGRADE ZA KRATKU PRIČU: Srednjoškolka i šestakinja podelile prvo mesto