OSTAVKA DIREKTORA ŠESTE: Forum beogradskih gimnazija uputio dopis

B.B.

26. 01. 2023. u 10:47

UMESTO svetosavske čestitke, Forum beograskih gimnazija pozvao je Radisava Milića, direktora Šeste beogradske gimnazije da podnese neopozivu ostavku, smatrajući da bi to u ovom trenutku bio najispravniji potez koji očekuje celokupna prosvetna javnost.

ОСТАВКА ДИРЕКТОРА ШЕСТЕ: Форум београдских гимназија упутио допис

Foto P. Milošević

U nastavku dostavljamo pismo u celosti.

Uvaženi gospodine Miliću,

Sveti Sava je uobičajeno vreme kada prosvetni radnici međusobno razmenjuju čestitke, sumiraju utiske o postignutim rezultatatima, a u javnosti se često ističe njihov značaj u obrazovanju mladih. Forum beogradskih gimnazija, kao što verujemo i znate, ovih dana umesto čestitki dobija telegrame saučešća povodom smrti našeg kolege i profesora škole u kojoj obavljate funkciju direktora, Jovana Kneževića. Zbog situacije koja nas je sve zadesila, Forum beogradskih gimnazija ove godine neće slati čestitke prosvetnim radnicima, ali smo osetili profesionalnu i moralnu obavezu da se umesto, protokolarnih čestitki, obratimo Vama.

Uvaženi direktore, verovatno nikada nećemo saznati da li nas je naš Joca napustio zbog akumuliranog stresa usled suspenzije pod kojom se našao, da li je iznenadna smrt posledica prevelikog davanja učenicima ili za iznenadnu smrt postoje treći razlozi, ali smo duboko sigurni da tokom prethodnih meseci niste imali fer odnos prema kolegi koji je još za života postao legenda Šeste beogradske gimnazije. U ovom stavu nas uveravaju sledeće činjenice, kojih ste verujemo i sami svesni:

Naš Joca je suspendovan s posla svega nekoliko meseci pre zasluženog odlaska u penziju na osnovu dopisa koji je uputio deo, naglašavamo deo, ne svi roditelji, jednog odeljenja drugog razreda, a u kojem je iznet čitav niz paušalnih optužbi;

Nakon pokretanja postupka Vaši nastupi na televiziji i u drugim medijima i nedvosmisleno stajanje na stranu roditelja, uz tvrdnje da je profesor izgovorio određene reči i samim tim psihički zlostavljao učenike, diskreditovali su Vas u pogledu vođenja postupka jer sve tvrdnje koje ste iznosili nisu bile dokazane u prethodnom postupku, a osim toga vi kao „sudija“, odnosno osoba koja je imala zakonsku obavezu da donose konačnu odluku o sudbini našeg kolege, niste smeli da stajete ni na čiju stranu pre nego što je postupak i počeo;

Imajuću u vidu da suspenzija podrazuemva hitno postupanje ustanove u pogledu vođenja postupka zbog materijalne ugroženosti zaposlenog koji se nalazi pod suspenzijom, Vi ste i u tom smislu odlagali početak procesa, najpre pod izgovorom medijskog pritiska, a kasnije bez ikakvog obrazloženja. U postupku, koji je trebalo da se realizuje u najkraćem roku, duže od mesec dana niste zakazali nijedno ročište, sve vreme svesni da je potrebno saslušati veliki broj svedoka. Na kraju, u trenutku Jocine smrti nije bilo zakazano ni prvo ročište.

Uvaženi gospodine Miliću, svima nama koji radimo u prosveti je teško da se otetmemo utisku da kao direktor nikako niste uspeli da razdvojite privatno od profesionalnog, jer kako drugačije objasniti činjenicu da direktor škole u kojoj je preminuli proveo 36 godina, direktor škole koja je na sve moguće načine morala da se oduži Joci još za života, ne prisustvuje ni komemoraciji ni sahrani. Ovo nas dalje uverava u stavu da niste bili dovoljno iskreni kada ste govorili da ste sve uradili profesionalno jer ako je sve urađeno profesionalno, šta Vas je moglo sprečiti da prisustvom na ovim događajima odate poštu preminulom kolegi.

Uvaženi direktore, Forum beogradskih gimnazija odlučio je da Vam piše ne samo u ime svojih članova, ne ni u ime dela kolega iz Šeste beogradske gimnazije, koji su se po sopstvenom priznanju odlučili da ne dođu na Jocinu sahranu, plašeći se, koliko god to čudno zvučalo, kako će reagovati direktor na njihovu podršku našem Joci. Forum beogradskih gimnazija Vam piše u ime svih prosvetnih radnika koji od Vas očekuju samo jednu stvar.

Uvaženi direktore Miliću, prosvetna javnost, posle svega, očekuje od Vas da podnesete ostavku na mesto direktora Šeste beogradske gimnazije. Uvereni smo da u Vama postoji dovoljno dostojanstva i etike i da ćete posle svega što se desilo svoj moralni kredo staviti ispred direktorske funkcije jer toliko dugujete Vašim kolegama u Šestoj beogradskoj gimnaziji, celoj prosvetnoj javnosti koja to od Vas očekuje, a posle svega što se desilo, to dugujete i našem Joci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere