OBRAZOVANJE SA KORENOM: Otvorena izložba u Filološkoj gimnaziji u Beogradu

B.B.

28. 12. 2022. u 18:01

U FILOLOŠKOJ gimnaziji u Beogradu je otvorena izložba "Obrazovanje sa korenom", umetnika Selmana Trtovca koja sadrži crteže i fotografije sedam porodica različitih generacija, koje su decu vraćale u ovu školu.

ОБРАЗОВАЊЕ СА КОРЕНОМ:  Отворена изложба у Филолошкој гимназији у Београду

Izložba u Filološkoj gimnaziji

Prema rečima Dragane Ćećez Iljukić, direktorke škole, priče o porodicama Bogdana Petrovića, Aleksandre Todorović, Natalije Jevtović, Georgine Stanišić, Gabrijele Petrović, Fedora Đorovića i Jasne Brkić ukazuju na duboko jedinstvo izraženo kroz veze svega sa svim.

- Pripremajući se za izložbu otkrivali smo porodične niti unutar gimnazije - navodi Iljukić. - Pokušali smo da ukažemo na živu, prisutnu, delujuću prošlost po duhu, koja kroz sadašnjost ukazuje na neprekidan redosled postojanja i događaja. Jedan ljudski život je suviše kratak da bi se ispričala priča o obrazovnoj instituciji koja ima dominantnu kulturološku dimenziju. Zato smo tragali za pričama i svedočenjima nekadašnjih đaka i današnjih profesora. Ova izložba pripada ciklusu kulturnih aktivnosti u okviru kojih obeležavamo sada već više od sto pedeset godina postojanja Filološke gimnazije, naslednice Druge beogradske gimnazije.

Ona ističe da je najznačajniji dokument za istoriju postojanja obrazovne tradicije škole jesu živa sećanja, jer je sve u vezi i sve se sliva.

- Filološka gimnazija svedoči, ne samo o moći usvajanja znanja nego i o svesti na osnovu koje razumemo svet oko sebe, jer "um nije sud koji treba ispuniti nego vatra koju treba rasplamsati" - ističe Iljukić.

BONUS VIDEO - "BEOGRADSKA ZIMA": Grad organizuje doček Nove godine uz besplatan koncert i vatromet

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024