Inovativna nastava u novim udžbenicima za srpski jezik

Promo

05. 12. 2022. u 16:00

Iako je igra stara koliko i ljudsko društvo, čini se da je njena primena u učenju, ali i u većini udžbenika nedovoljno zastupljena. Upravo ona treba da nam posluži za prevazilaženje raskoraka između predškolskog i osnovnoškolskog perioda.

Иновативна настава у новим уџбеницима за српски језик

Foto: Promo

To je jedan od razloga zbog čega su autori udžbeničkog kompleta za srpski jezik za prvi razred osnovne škole Izdavačke kuće „Klett“ pripremili udžbenike po meri današnjih generacija, u kojima su zastupljeni inovativni oblici nastave. O tome šta podrazumeva igrolika, problemska, integrativna i drugi vidovi nastave, razgovarali smo sa Biljanom Alavanjom, autorkom ovog udžbeničkog kompleta.

Obrada i utvrđivanje obaveznih i izbornih sadržaja sve četiri oblasti srpskog jezika predviđenih za prvi razred: Početno čitanje i pisanje, Književnost, Jezik i Jezička kultura, uz poštovanje tradicionalnih vrednosti i primenu savremenih tokova obrazovnih, funkcionalnih i vaspitnih sadržaja dati su kroz ovaj udžbenički komplet. Kompletom udžbenika Srpski jezik za prvi razred, koji obuhvata četiri knjige, pokušali smo, pored rasterećenja učeničke torbe, da pronađemo meru primene igrolike nastave, za koju je važno da uvek ima pedagoški rezultat, a ne isključivo igru radi zabave – objašnjava Alavanja.

Opismenjavanje započinje, kako kaže Alavanja, zagonetnom pričom, koja je objašnjena u obliku vesti, a kojom se učenici uvode u sam proces učenja, kroz koji će prolaziti sa detektivom i novinarkom. Tok problemske nastave budi kod učenika istraživački duh, drži im pažnju tokom učenja štampanih slova ćirilice i fokus na rešavanju misterije date kroz početnu vest.

Foto: Promo

Diferencirana nastava najbolje je opisana kroz odeljak Čitaonica, namenjena učenicima koji su savladali tehniku početnog čitanja, u okviru kog je predstavljena priča u nastavcima. Priča se proteže sve dok se ne obrade sva štampana slova ćirilice. Ostali učenici nakon obrade svih slova mogu da se vrate unazad i pročitaju je u celini. Da bi naučili kako da na pravi način slušaju i razumeju jedni druge, unapređujući proces učenja kroz interaktivnu nastavu, učenici usvajaju nova znanja, razvijaju veštine i sposobnosti – ističe naša sagovornica.

Foto: Promo

Kako na pravi način učiti po modelu koristeći sva čula, dato je kroz primenu egzemplarne nastave, dok je povezanost nastavnih sadržaja iz srpskog jezika sa ostalim predmetima, koji se uče tokom prvog razreda, objašnjena kroz integrativnu nastavu. Najočiglednija povezanost je sa sadržajima iz predmeta Svet oko nas i Likovna kultura (kroz detaljno razrađenu didaktičko-metodičku aparaturu). Osim ovih predmeta zastupljeni su i Matematika, Muzička kultura, Fizičko i zdravstveno vaspitanje, Građansko vaspitanje, kao i Veronauka…

Foto Promo

Lanac uspeha predstavljen na samom početku udžbeničkog kompleta treba da bude motivacija i recept za rad, kako bi postao deo identiteta svakog učenika, koji traje doživotno – zaključuje autorka udžbeničkog kompleta za srpski jezik Izdavačke kuće „Klett“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

"POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA" Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

- POGLEDAJTE sa kakvim bolesnim lažovima imamo posla, pogledajte, poštovani građani, čime se bave i to već 30 dana, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pokazujući javnosti foto-montažu fotografije na kojoj se on navodno grli sa Aljbinom Kurtijem, a koju je Srđan Milivojević iz DS delio na društvenim mrežama.

03. 02. 2023. u 14:22

Komentari (0)

PREMA NARODNOM VEROVANJU SVETI SAVA JE OVDE NAPRAVIO ČUDO: Meštani i danas veruju u moć lekovitog izvora