ŠKOLE NA SRPSKOM I U RUSIJI U ŠPANIJI: Obrazovanje na našem jeziku postoji u 15 država

Lj.B.

25. 11. 2022. u 22:27

OBRAZOVNO-vaspitni rad na srpskom jeziku u inostranstvu, koji se ostvaruje po Posebnom programu osnovnog obrazovanja i vaspitanja, u školskoj 2022/23. godini proširen je na još dve države - Rusku Federaciju i Kraljevinu Španiju.

ШКОЛЕ НА СРПСКОМ И У РУСИЈИ У ШПАНИЈИ: Образовање на нашем језику постоји у 15 држава

Foto MPNTR

DO sada je organizovan u 13 država, u Francuskoj, Italiji, Grčkoj, Belgiji, Norveškoj, Danskoj, Holandiji, Luksemburgu, kao i na Malti, u Južnoafričkoj Republici, Sloveniji, Švajcarskoj i Velikoj Britaniji.

- Kontinuirano održavanje i razvijanje veza svakog pripadnika srpskog naroda sa svojom matičnom državom veoma je značajno, a među čvršćim i trajnijim vezama upravo su one koje se uspostavljaju i razvijaju preko sistema obrazovanja i vaspitanja mladih naraštaja. Upravo zbog toga, Ministarstvo prosvete, u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova i Upravom za saradnju sa  dijasporom i Srbima u regionu, nastoji da kontinuirano širi obrazovno-vaspitni rad na srpskom jeziku u inostranstvu - rekao je ministar prosvete Branko Ružić.  

Na zahtev srpske zajednice u Moskvi i na osnovu predloga Ambasade Republike Srbije u Moskvi, škola „Sveti Đorđe” u Moskvi, počev od školske 2022/23. godine, uključena je u  obrazovno-vaspitni rad na srpskom jeziku u inostranstvu, koji je deo sistema obrazovanja i vaspitanja u Republici Srbiji. 

I srpska zajednica u Kraljevini Španiji iskazala je veliko interesovanje za kontinuirano organizovanje obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku i od ove školske godine  u Kraljevini Španiji organizovan je obrazovno-vaspitni rad na srpskom jeziku, kao deo sistema obrazovanja i vaspitanja Republike Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)