UVESTI RED U PRODAJU I CENE ŠKOLSKIH KNJIGA: Komisija za zaštitu konkurencije uputila preporuke Ministarstvu prosvete

Lj. BEGENIŠIĆ

24. 08. 2022. u 10:37

IZDAVAČKA kuća "Klet" dominantna je na tržištu udžbenika - potvrdila je i analiza Komisije za zaštitu konkurencije.

УВЕСТИ РЕД У ПРОДАЈУ И ЦЕНЕ ШКОЛСКИХ КЊИГА: Комисија за заштиту конкуренције упутила препоруке Министарству просвете

Foto P. Milošević

Oni su proveravali stanje u ponudi školskih knjiga od 2018. do 2020. godine, na osnovu čega je Ministarstvu prosvete dala šest preporuka koje bi popravile stanje u ovoj oblasti. Savetuju im da omoguće potpunu transparentnost u postupku izbora udžbenika, što bi moglo da se učini kontinuiranim objavljivanjem ažurnog registra udžbenika.

Takođe, Ministarstvu se preporučuje i da formalizuje pitanje određivanja maloprodajne cene udžbenika, kao i da se jasno i nedvosmisleno zakonski definišu dozvoljene promotivne i marketinške aktivnosti, a ostali oblici budu zabranjeni.

- Treba da se propišu jasni, transparentni i nediskriminatorni kriterijumi, na osnovu kojih će se škole opredeljivati za udžbenike, ali i uspostaviti mehanizam redovne kontrole poštovanja takvih kriterijuma - stoji u preporukama.

Komisija Ministarstvu preporučuje i da bude nosilac izrade detaljnog projekta analize troškova u lancu vrednosti tržišta udžbenika i izbora modela finansiranja, kao i da godišnje prati stanje na tržištu. Utvrdili su i da su najveći kupci - distributeri udžbenika, preko kojih prođe oko polovina te robe, kao i da izdavači njima odobravaju najveće rabate i različite oblike popusta.

- Maloprodajne cene udžbenika ne razlikuju se u periodu pretplate, kada se realizuje trećina ukupne prodaje i u redovnoj prodaji u knjižarama - navodi se u izveštaju. - Marže izdavača kreću se od sedam do 61,8 procenata, dok se troškovi proizvodnje kreću na nivou od oko 20 procenata od maloprodajne cene udžbenika kod svih izdavača.

Državni izdavač ima sve manji udeo na tržištu, Foto A. Stevanović

Tržište udžbenika liberalizovano je 2003. godine, a izmenama Zakona o udžbenicima 2009. državni Zavod za udžbenike i nastavna sredstva i zvanično je prestao da bude jedini izdavač. Predsednik Nadzornog odbora ovog zavoda prof. dr Milivoje Pavlović kaže da je pisanje i izdavanje udžbenika u uređenim državama povereno posebno darovitim pojedincima i specijalizovanom ustanovama.

- I Srbija punih sedam decenija ima takvu ustanovu - to je državni Zavod za udžbenike - ističe prof. Pavlović za "Novosti".

- U vreme nezaboravne dosovske strahovlade, čudnim izmenama Zakona o udžbenicima, u ovaj posao uvedeni su privatni, čak i inostrani interesi. Oni nisu samo komercijalni, čak su važniji oni drugi - da se posredstvom udžbeničke literature utiče na tumačenje istorijskih događaja, na svest i pogled na svet čitavog niza generacija učenika, nastavnika i roditelja, a tako se utiče i na lice sutrašnjeg društva...

Prof. Pavlović kaže da je sasvim prihvatljiva inicijativa predsednika Vučića da se izdavanje udžbenika iz tzv. identitetskog paketa poveri državnom izdavaču tj. Zavodu i očekuje da izmene Zakona o udžbenicima budu jedan od prvih poslova novog skupštinskog saziva.

Istovremeno, u Ministarstvu prosvete kažu za naš list da Radna grupa ministarstva radi na izmenama i dopunama Zakona o udžbenicima, kako bi se napravio osnov za uvođenje udžbenika od posebnog nacionalnog interesa:

- Nacrt izmena i dopuna tog zakona pripremljen je u maju 2021. i poslat kabinetima predsednika Srbije i predsednice Vlade radi konsultacija na višem nivou .

GODIŠNjA ZARADA 80 MILIONA EVRA

NA tržištu udžbenika u Srbiji, prema grubim procenama, godišnje se zaradi više od 80 miliona evra. Cene đačkih knjiga su ogromne, kompleti se kreću od 12.000 dinara za najmađe učenike, pa do čak 20.000 dinara za đake sedmog i osmog razreda. Roditelji se žale da đaci uz udžbenike dobiju i materijale koje tokom godine nikada ne koriste, pa procenjuju da oni služe kako bi se opravdala visoka cena kompleta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024