OSMACIMA JOŠ JEDNA PRILIKA: Drugi krug male mature održaće se , 17, 18. i 19. avgusta, za sve one koji nisu polagali u junu

Lj. BEGENIŠIĆ

15. 08. 2022. u 13:00

UČENICI osmog razreda koji nisu polagali završni ispit u junu, polagaće malu maturu u avgustovskom roku i to 17, 18. i 19. avgusta.

ОСМАЦИМА ЈОШ ЈЕДНА  ПРИЛИКА: Други круг мале матуре одржаће се , 17, 18. и 19. августа, за све оне који нису полагали у јуну

U prvom krugu mali maturanti osvajali između 12 i 14 od mogućih 20 poena, Foto N. Skenderija

Završni ispit u ovom roku polažu samo đaci osmog razreda koji iz različitih objektivnih razloga nisu polagali maturu u junskom roku.

U ovom roku završni ispit polaže se i u školama u kojima se ostvaruje program osnovnog obrazovanja odraslih, ali oni polažu samo jedan test, a polaganje će biti organizovano 18. avgusta.

- U avgustovskom roku planirano je da polaže 766 učenika i polaznika - kažu za "Novosti" u Ministarstvu prosvete.

Za male maturante koji nisu u junu izašli na malu maturu, test iz srpskog jezika na rasporedu je u sredu 17. avgusta, dan kasnije je test iz matematike, a 19. avgusta polažu kombinovani test u okviru koga rešavaju po pet pitanja iz pet predmeta - istorije, geografije, bilogije, hemije i fizike.

I preliminarni i konačni rezultati ovog kruga male mature biće objavljeni 22. avgusta, a upis je 26. i 27. avgusta.

Da podsetimo, osmaci mogu imati maksimalno 100 bodova, od čega 60 nose iz škole i to ako su na kraju šestog, sedmog i osmog razreda imali zaključene sve petice, dok na maloj maturi mogu da osvoje maksimalnih 40 bodova i to po 13 iz testa iz srpskog i matematike i 14 iz kombinovanog testa.

Prema nekim podacima, nakon prvog upisnog kruga, koji je završen 20. jula, u srednjim školama u Srbiji ostalo je oko 16.000 slobodnih mesta.

Međutim, u gimnazijama i popularnim srednjim stručnim školama mesta su popunjena, pa će oni koji se upisuju u avgustu zbog suženog izbora pažljivo morati da istraže šta je ostalo od slobodnih mesta i da razmisle koju školu žele da upišu.

Prvi krug male mature, inače, održan je 27, 28. i 29. juna, i to u specifičnim uslovima jer su prosvetne vlasti, zbog mogućih pretnji o podmetnutm bombama, broj obrazovnih ustanova u kojima je ispit održan sa 1.260 smanjile na svega 511. Sve je proteklo u najboljem redu, a upis je završen 20. jula.

Nakon svođenja računa, jasno je da je ove godine prag za upis bio spušten za najmanje jedan poen, a u nekim školama i za više, jer su osmaci nešto slabije uradili testove.

Prema podacima Ministarstva prosvete, na testu iz srpskog mali maturanti osvojili su u proseku 12,52 poena od mogućih 20. Iz matematike je prosek 12,31, a na kombinovanom testu 14,12 poena. Ovo je lošiji rezultat na dva od tri testa, s obzirom na to da je lane prosečan broj poena na testu iz srpskog jezika bio 13,31, na kombinovanom 14,69, a iz matematike su postigli identičan uspeh - 12,31 poen!

U prvom upisnom krugu u julu po prvoj želji upisano je 65 odsto učenika, a po nekoj od prve tri 86 odsto đaka.

IZMENE TREĆEG TESTA

PRED budućim osmacima bi od naredne školske godine mogao da se nađe koncept kombinovanog testa takozvane male mature drugačiji od sadašnjeg koji sadrži pitanja iz biologije, istorije, geografije, fizike i hemije. U Ministarstvu prosvete navode da se u saradnji sa Zavodom za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, sagledava kvalitet završnog ispita i razmatra mogućnosti promene koncepta kombinovanog testa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili