O HRANI ZNAMO NAJVIŠE: Univerzitet u Beogradu u 13 oblasti plasirao se među 500 najboljih na Šangajskoj listi

J. Ž. S.

21. 07. 2022. u 10:23

NAJBOLjI rezultat na Šangajskoj listi najuspešnijih svetskih visokoškolskih ustanova prema naučnim oblastima, Univerzitet u Beogradu ostvario je u oblasti nauke o hrani i tehnologiji hrane.

О ХРАНИ ЗНАМО НАЈВИШЕ: Универзитет у Београду у 13 области пласирао се међу 500 најбољих на Шангајској листи

Foto Ž. Knežević

Na ovoj tabeli je, u stvari, samo zadržao prošlogodišnju poziciju između 51. i 75. mesta.

Naš najstariji univerzitet visoko je ocenjen u 13 od 54 naučne oblasti, a metodologija ocenjivanja je zasnovana na broju naučnih radova koji su objavljeni u referentnim i uticajnim međunarodnim naučnim časopisima.

I ove godine visoko su kotirane prirodno-matematičke nauke, pa je tako u fizici naš univerzitet između 201. i 300. mesta u svetu, dok iz matematike i ekologije zauzima od 401. do 500. pozicije. Nauka i tehnologija instrumentacije rangirana je između 201. i 300. mesta, kao i veterinarske nauke, dok je poljoprivreda zauzela od 301. i 400. pozicije, što je bolje nego lane za za 100 mesta. Medicinske nauke potvrdile su prošlogodišnji status, pa je tako Javno zdravlje i Stomatologija između 201. i 300. mesta, Klinička medicina - 301. do 400. i Farmacija - 401. do 500. pozicije.

- Objavljena lista naučnih oblasti nije nikakvo iznenađenje i nisu se očekivale ozbiljnije oscilacije pošto se te stvari sporo menjaju - kaže prof. dr Branislav Boričić, prorektor za nauku na Univerzitetu u Beogradu.

- Za drastičnije pomeranje potreban je duži vremenski period od četiri do pet godina.

Rektorat UB u Kapetan-Mišinom zdanju, Foto Z. Jovanović

Profesor Boričić naglašava da prilikom rangiranja veliku ulogu ima finansiranje naučno-istraživačkog rada, koje može ozbiljno da doprinese poboljšanju određene oblasti. Zato je, navodi on, prelazak sa projektnog na institucionalno finansiranje izazvalo mali pad Univerziteta u Beogradu. Međutim, teško je proceniti unapred gde može da bude ozbiljnijeg pada ili skoka na Šangajskoj listi.

ŠANSA ZA POVRATAK U AVGUSTU

RANGIRANjE po naučnim oblastima se sprovodi od 2009, a od njega je poznatija Šangajska lista univerziteta, koja se svake godine objavljuje 15. avgusta. Lane je Univerzitet u Beogradu ispao sa liste 500 najboljih i prvi put od kada se pojavio na toj tabeli 2012. nalazi se u grupi od 501. do 600 mesta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna