RETKI ĐACI OPRAVDAJU VUKOVU DIPLOMU: Zavod za obrazovanje i vaspitanje sprema analizu maturskog testa

Lj. B.

18. 07. 2022. u 09:18

REZULTATI ovogodišnje male mature nešto su slabiji nego prošle godine, a kako su se na maturi pokazali vukovci znaće se nakon što Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja napravi konačne alalize.

РЕТКИ ЂАЦИ ОПРАВДАЈУ ВУКОВУ ДИПЛОМУ: Завод за образовање и васпитање спрема анализу матурског теста

Foto N. Skenderija

To se, kako nam je rečeno u Zavodu, očekuje u oktobru, nakon što se prikupe svi podaci.

Dosadašnja praksa, međutim, pokazuje da vukovci na maturskom testu uglavnom ne opravdaju blistave ocene iz knjižice, pogotovo u pojedinim školskim upravama.

Prema statistici, u generaciji koja je osnovnu školu završila prošle godine, osmi razred sa svim peticama završilo je 19,1 odsto ukupne đačke populacije, a 14 odsto su bili vukovci. Da bi neko dobio diplomu "Vuk Karadžić" mora da ima i diplomu sa takmičenja ili posebnu diplomu, uz sve zaključene petice u petom, šestom, sedmom i osmom razredu.

A prema ranijim analizama, Leskovac, Niš, Kosovska Mitrovica i Jagodina oborili su rekord po broju vukovaca, pa je u ovim gradovima svaki peti učenik nosilac prestižne Vukove diplome, što znači da se svaki peti đak u generaciji izdvaja kao natprosečan i izuzetan. Ali, rezultati na maturi bili su "mršavi".

- Nije reč o boljem znanju nego o labavijim kriterijumima prilikom ocenjivanja - kaže za "Novosti" prof. Filozofskog fakulteta u penziji Ivan Ivić.

- Poslednjih godina oko 45 odsto naših učenika su odlikaši, skoro da nema ponavljača, a 13 do 14 odsto su vukovci. Njihovo znanje ne prati ocene.

Naime, učenici iz Kosovskog i Pomoravskog okruga na maturi ostvaruju u proseku najslabije rezultate, a mnogi vukovci završni ispit ne urade ni na nivou republičkog proseka.

- Tako su postignuća čak 15 odsto vukovaca u Kosovskom okrugu ispod republičkog proseka - navodi se u prošlogodišnjoj analizi Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja.

S druge strane, najveće postignuće vukovaca beleži se u Beogradu i Rasinskom okrugu, što potvrđuju i direktori škola.

Tako Milan Krstić, direktor beogradske OŠ "Pavle Savić", ističe da je zadovoljan kako su osmaci iz ove škole uradili maturske testove i naglašava da su njihove ocene usklađene sa znanjem, odnosno da nema lažnih vukovaca, jer su oni dobro uradili maturski test.

Zadovoljan je i prosekom bodova.

I odlikaši iz OŠ "Bora Stanković" imaju usklađene ocene i znanje na maloj maturi.

- Većina naših vukovaca upiše srednju školu po prvoj želji - kaže nam Saša Anđelković, direktor ove škole.

Više odlikaša tokom onlajn nastave

NA povećanje broja odličnih đaka na kraju osmog razreda uticala je i korona, pa je tokom onlajn nastave i kombinovane nastave njihov broj povećan između dva i četiri procenta u odnosu na vreme pre pandemije. Na kraju prošle školske godine bilo ih je 43,2 odsto, godinu ranije, kada je i počela epidemija, bilo ih je čak 45,1 odsto. Ranije je taj procenat bio niži, pa ih je u školskoj 2018/2019. bilo 41,1 odsto, a godinu dana ranije, 2017/2018. godine, bilo ih je 41,7 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili