Moj omiljeni blok podstiče decu da razviju samostalnost i prirodnu radoznalost

Promo

27. 06. 2022. u 10:00

Razviti samostalnost kod dece jedan je od najvećih izazova. Znajući da se svako dete razvija svojim tempom, roditeljima nije jednostavno da procene kad je trenutak da počnu da, u pojedinim aktivnostima, osamostaljuju svoju decu.

Мој омиљени блок подстиче децу да развију самосталност и природну радозналост

Foto: Promo

Jedan od primera je igra. U kom trenutku dete počinje da se igra samo? Pa, zapravo, čim postane svesno sveta oko sebe. Igra se svojim rukama, jastukom, prostirkom na kojoj leži.

Kada samo malo porastu, počinju da se interesuju za prave igračke, ali i za bojice i olovke, nalepnice i slikovnice. Ako želite da zainteresujete dete za učenje, čitanje, bojenje, otkrivanje sveta kroz slikovnice i zanimljive mozgalice, važno je da im one uvek budu tu negde, na dohvat ruke, da za njima mogu da posegnu u trenucima dosade. I da vide vas kako ih listate i čitate.

Foto: Klett

 

Za prve korake u nekom samostalnom radu, većina roditelja čeka polazak u predškolsko ili čak u samu školu. Istina je da je deci samo potreban onaj materijal koji je pažljivo biran i primeren njihovom uzrastu i oni onda, verovali ili ne, već sa tri godine, mogu uzeti radnu svesku i raditi potpuno sami. 

Takvu svesku osmislila je Izdavačka kuća Klett i zove se Moj omiljeni blok. Reč je o ediciji koja se sastoji od ukupno 6 radnih listova - tri za uzrast od 3 do 4 godine i tri za uzrast od 5 do 6.

Kako su to deca koja još nisu savladala čitanje, svi zadaci su vrlo intuitivno dati. 

Za uzrast od 3 do 4 godine su osmišljene tri sveske.

Foto: Klett

Prepoznaj, zapazi i poveži, gde je cilj baš to - da se razvije upornost, sposobnost povezivanja, logičkog razmišljanja, pronalaženja rešenja, zaključivanja. Sa istim ciljem kreirane su i druge sve, samo što su one namenjene konkretnim situacijama, po kojima i nose nazive - Za vožnju automobilom i Kada mi je dosadno

Za one malo starije, od 5 do 6 godina, Izdavačka kuća Klett osmislila je slikovnice kroz koje deca, takođe bez pomoći odraslih uče da prepoznaju slova i brojeve. Jedna od njih nosi naziv upravo Brojevi i misaone igre, te se upoznavanje brojeva ne svodi na puko fotografsko prepoznavanje već na njihovo učenje kroz misaone i logičke igre, deci zanimljive. Radne sveske Na odmoru i Na putu upravo su odlični saveznici kad negde krenete s decom i imate vremena na pretek za sve, pa i za razgovor o temama koje slikovnice nenametljivo mogu pokrenuti.

Foto: Klett

Naravno, svaka od ovih slikovnica podržaće razvoj fine motorike i razmišljanje o tome kako svet oko nas funkcioniše i razvija se. I nijednoj od njih nije cilj da po svaku cenu nametne rano učenje, već da kroz igru adekvatno odgovore na radoznalost koja je deci i onako prirodno data. Samo nam, ponekad, trebaju saveznici da bi ona procvetala u punom sjaju. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

POTREBAN VAM JE NAJBOLJI INTERNET: A1 Srbija je mreža u koju prelazi najveći broj korisnika u Srbiji