KONFERENCIJA NA MAŠINSKOM FAKULTETU: Svetski stručnjaci o 4.0 industriji

B.B.

24. 05. 2022. u 15:01

MAŠINSKI fakultet Univerziteta u Beogradu - Katedra za opšte mašinske konstrukcije i Asocijacija za projektovanje, elemente i konstrukcije - ADEKO, U četvrtak organizuju Međunarodnu konferenciju "ISTRAŽIVANjE I RAZVOJ MAŠINSKIH ELEMENATA - IRMES 2022".

КОНФЕРЕНЦИЈА НА МАШИНСКОМ ФАКУЛТЕТУ: Светски стручњаци о 4.0 индустрији

Foto: Ž. Knežević

Centralna tema ovogodišnjeg skupa je "Konstruisanje mašina u kontekstu Industrije 4.0 - Pametni proizvodi". 

Predavanja prof. dr Dragana Đurđanovića i prof. dr Čineduma Okvudajera, sa Univerziteta Teksas u Ostinu, će publici predočiti poslednje trendove u oblasti analitike fizičkih podataka pri proizvodnji poluprovodnika, kao i probleme sa kojima se danas suočava industrija proizvodnje čipova.

Doc. dr Marek Galinski ,će predstaviti projekat razvoja autonomnog vozila koji Slovački tehnički univerzitet razvija sa vodećim evropskim kompanijama iz oblasti autoindustrije.

Poslednji trendovi u oblasti Industrije 4.0 će biti obuhvaćeni izlaganjem prof. dr Vidosava Majstorovića, sa Mašinskog fakulteta u Beogradu.

Koncept Industrija 4.0 u svetu postoji još od 2011. godine kao model razvoja najjače industrijske zemlje - Nemačke. Koncept podrazumeva automatizaciju u industriji, u prvom redu IT tehnologiju, kloud tehnologiju, sajber sisteme, internet stvari i sl.

Danas, u 39 industrijski najrazvijenih zemalja u svetu, postoje nacionalni programi za Industriju 4.0, koji pokazuju da u svetu ne postoji jedinstven pristup ovom programu, već svaka zemlja, na osnovu svojih nacionalnih prioriteta definiše svoj model, kao okvir strateškog tehnološkog razvoja.

Naša zenmlja je svoj nacionalni Program za Industriju 4.0 usvojila 6. juna 2019. godine, pod nazivom "Digitalna Platforma za Industriju 4.0 u Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MANJE MESTA U GIMNAZIJAMA  DIŽE CRTU ZA DVA BODA: Zakonskim odredbama od nove školske godine smanjen broj učenika u odeljenju na 28