PRED UPIS U SREDNJE ŠKOLE: Odlikaši idu u gimnazije, medicinske i elektrotehničke škole

B.B.

23. 05. 2022. u 09:56

GIMNAZIJE, srednje medicinske i elektrotehničke škole su na vrhu "trending" liste malih maturanata, dok je interesovanje za zanate, godinama unazad malo. Ni brzo zaposlnje i odlična plata, nisu dovoljni da đaci u listi želja nevdu neku od škola koja obrazuje kadrove, koje odmah po završetku škole čeka posao

ПРЕД УПИС У СРЕДЊЕ ШКОЛЕ: Одликаши иду у гимназије, медицинске и електротехничке школе

Foto: P. Mitić

 Prema rečima Milorada Antića, predsednika Foruma srednjih stručnih škola, dosadašnja praksa u Srbiji je pokazala da se učenici osmih razreda najradije opredeljuju za srednje škole zdravstvene struke.

- Opšti smer u medicinskim školama upisuju odlični đaci i vukovci, sa ostvarenih 96 poena, na drugom mestu je farmaceutski tehničar, zatim laboratorijski tehničar, a onda i medicinska sestra - kaže Antić. - Popularne su i škole iz elektrostruke. a posebno smerovi - administrator mreže i tehničar za informacione tehnologije. Slede ekonomske, pravne i ugostiteljske. Najtraženiji smerovi su poslovni administrator, koji je zadužen za obavljanje svih poslova u okviru firme, zatim ekonomski i kulinarski tehničar.

Antić ističe da je u manjim gradovima mnogo manje interesovanje za upis u gimnaziju, nego što je to u Beogradu. Tako su se, prošle godine, u unutrašnjosti u gimnazije upisavali đaci koji su imali samo 50 poena.

- Učenici koji se odluče za gimnaziju moraju biti svesni da, posle srednje škole moraju da upišu fakultet ili visoku školu, kako bi mogli nešto konkretno da rade - navodi Antić. - U većim gradovima poput Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca gimnazije su na prvom mestu popularnih škola. U Beogradu je najveće interesovanje je za Treću, zatim Četrnaestu i Devetu beogradsku gimnaziju.

Kako ističe naš sagovornik, problem koji traje već godinama je mala zainteresovanost za stručne škole koje školuju buduće  zanatlije.

- Iako smo u našoj zemlji trenutno u deficitu majstora, odziv za ove vrste škola je jako slab - kaže Antić. - Zanati su nekada bili veoma popularni, danas su i jako dobro plaćeni, a retko ko od đaka dođe na ideju da upiše neku od građevinskih, mašinskih struka - bravara, zavarivača, auto-mehaničara. Kako je odživ sve manji, imaćemo i većih problema u potrazi za majstorima.   

ISPLATIVO

- Najisplativije je, svakako završii medicinske škole, smerove za medicinske sestre i laborante - smatra Antić. - U narednim godinama očekuje se otvaranje novih mesta u turizmu, pa je dobro upisati smer turistički tehničar. Kroz nekoliko godina nas očekuje i dosta novih mesta za vaspitače, pa je i to dobra opcija za buduće srednjoškolce. svakako Popularan i isplativ smer je tehničar i administrator tehnologije i mreže.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)