ĐACI KAO PREDUZETNICI: Od senzora za slepe do slatkiša sa maslačkom

B.B.

20. 05. 2022. u 16:17

SREDNjOŠKOLCI iz Srbije će 23. i 24. maja predstaviti svoje učeničke kompanije. Na nacionalnom takmičenju će učestvovati 20 srednjoškolskih timova iz Bača, Beograda, Čačka, Mladenovca, Niša, Novog Sada, Pančeva, Paraćina, Pirota, Požege, Prijepolja, Sremske Mitrovice, Titela, Trstenika, Užica i Zaječara. "U ponudi" mladih preduzetnika će biti - obuća sa senzorima za slepe i slabovide, digitalne umrlice, solarni punjači, slatkiši sa maslačkom i kadifom, android aplikacija za lakšu samomedikaciju.

ЂАЦИ КАО ПРЕДУЗЕТНИЦИ: Од сензора за слепе до слаткиша са маслачком

Foto: Dostignuća mladih

Učenici koji su "zaposleni" u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe "Dostignuća mladih" i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije.

Program Učenička kompanija traje preko cele školske godine a Evropska komisija ga je označila kao najbolji primer preduzetničkog obrazovanja. Pobednici ovog takmičenja predstavljaće Srbiju na evropskom finalu koje će biti održano u julu u Estoniji, kada će odmeriti snage sa najboljim učeničkim kompanijama iz 40 zemalja.

U ponedeljak, 23. maja, od 11 do 17.30 časova, na prodajnom sajmu u tržnom centru BEO, učeničke kompanije će izložiti svoje proizvode i usluge prolaznicima a članovi žirija će ocenjivati veštine i jedinstvenost ponude učenika.

Sledećeg dana, oni će se publici i žiriju predstaviti kroz scenske prezentacije a zatim će u okviru godišnje ceremonije dodele nagrada za doprinos i zasluge u razvoju preduzetničkog obrazovanja u Srbiji biti proglašeni najbolji nastavnik, poslovni volonter i najbolje učeničke kompanije u ovoj godini. Njima će biti dodeljene statue Preduzetnikus, rad studentkinje vajarstva Anje Vlajsavljević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MANJE MESTA U GIMNAZIJAMA  DIŽE CRTU ZA DVA BODA: Zakonskim odredbama od nove školske godine smanjen broj učenika u odeljenju na 28