U ZAVRŠNOJ FAZI: Uspeh studenata Mašinskog fakultet na međunarodnom takmičenju

B.B.

05. 04. 2022. u 11:40

STUDENTI Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, okupljeni u timu "Racin" Mates", plasirali su se u drugu, završnu fazu takmičenja "Bosch Future Mobility Challenge 2022", koja će biti održana od 11. do 14. maja u Klužu u Rumuniji.

У ЗАВРШНОЈ ФАЗИ:  Успех студената Машинског факултет на међународном такмичењу

foto: Mašinski fakultet

"Racin" Mates" tim čine studenti završne godine master studija Ivana Milošević, Pavle Rađenović, Dušan Opsenica, Miloš Mitrović, kao i studenti doktorskih studija Mitra Vesović i Uroš Stanojčić, koji je i mentor tima.

"Bosch Future Mobility Challenge" je međunarodno takmičenje studenata tehnike u osmišljavanju i razvoju modela autonomnog vozila, koje je osposobljeno da se kreće po unapred poznatoj putanji, pod određenim uslovima. Organizator takmičenja je kompanija "Robert Bosch GmbH" u Klužu.

Takmičenje se sastoji od dve faze i finalne runde. U prvoj fazi timovi rade na osposobljavanju vozila da prati saobraćajnu traku i reaguje na saobraćajne znakove (parking, prvenstvo prolaza, obavezno zaustavljanje i pešački prelaz).

Tokom druge faze, vozilo se kreće po unapred zadatoj putanji i dodatno se osposobljava da reaguje na semafor, kao i da samostalno obiđe drugo vozilo ili neku prepreku, uspešno savlada vožnju uzbrdo i nizbrdo i prođe kroz kružni tok.

Da bi uspešno rešili zadatak, svi timovi od organizatora dobijaju model vozila u razmeri 1:10, opremljen elektromotorom za pogon na sva četiri točka, kamerom, servo motorom za upravljanje (zakretanje točkova), enkoderom i ostalom opremom potrebnom za rad. Softver za autonomnu vožnju razvijaju na računaru Raspberry Pi 4 Model B i mikrokontroleru Nucleo F401RE koji se nalaze na vozilu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

JEDAN OD NAJUSPEŠNIJIH: Ovo je sin Vedrane Rudan iz prvog braka - rekla da ga voli manje od partnera (FOTO)