Mobilni > Vesti > Turizam

Gotovo da niko ne zna za njih: Piramide u pustinji Sudana (VIDEO)

Novosti Online | 26. februar 2020. 22:41

Visoke između šest i 30 metara, piramide imaju male baze i strme stranice, a sagrađene su između 720. i 300. godine pre nove ere

Gotovo da niko ne zna za njih: Piramide u pustinji Sudana (VIDEO)

U SUDANU postoji 250 grobnica, ali ove piramide nisu popularne poput onih u Egiptu.

Nakon što obiđete veličanstvene egiptske piramide, završite krstarenje Nilom i obilaskom Južnoj Sinaja i pravoslavnih manastira, prepustite se uživanju gotovo nepoznatih - piramida Sudana.

Sudanske piramide su takođe zadivljujuće, zbog svoje istorije, strukture i lepote, a za uživanje u ovom prizoru neće vam smetati gužve znatiželjnih turista, jer posetilaca gotovo i da nema.

Meroe je bio glavni grad kraljevstva Kuš, kojim su vladali nubijski kraljevi. Njihove piramide, visoke između šest i 30 metara, piramide imaju male baze i strme stranice, a sagrađene su između 720. i 300. godine pre nove ere.

Ulazi su obično okrenuti ka istoku, kao znak pozdrava izlazećem suncu. Stil gradnje je takozvani nubijski, krasi ga mnoštvo dekorativnih elemenata, inspirisanih umetnošću Egipta, antičke Grčke i Rima, zbog čega predstavljaju neprocenjive relikvije koje se nalaze na listama Uneska.

Kao i egipatske, tako su i sudanske piramide građene kao grobnice. Piramide su ponosno stajale sve do 1834. godine, kada ih je opljačkao italijanski istraživač Đuzepe Ferilini i oštetio dok je u potrazi za skrivenim blagom koristio eksplozive.

View this post on Instagram

Nubian Pyramids Sudan Congrats @_nubian_pyramids_of_sudan Use #map_of_travel #travel

A post shared by Map of Travel (@map_of_travel) on


Preterano nestrpljivi arheolozi u 19. veku otkinuli su sa pojedinih piramida zlatne listiće, a neke gotovo potpuno lišili ukrasa, izjavio je Abdel-Rahman Omar, direktor Nacionalnog muzeja Sudana u Kartumu. I dok je većina piramida obnovljena, neke su ipak ostavljene oštećene.
Autor: B92

Nazad na rubriku