Mobilni > Vesti > Turizam

Kada je zagađen vazduh izvedite decu iz grada, a evo i gde: Samo SEDAM DANA čini čuda za organizam

D. K. - A. M. | 24. januar 2020. 17:41

Zbog lošeg vazduha, najmlađi bi trebalo raspust da provedu na većoj nadmorskoj visini

Kada je zagađen vazduh izvedite decu iz grada, a evo i gde: Samo SEDAM DANA čini čuda za organizam

ČISTI planinski vazduh je pravi "čistač" dečijih pluća, naročito mališana koji žive u gradovima gde svakodnevno udišu zagađen vazduh. Prethodnih dana smo svedoci izuzetno velike zagađenosti vazduha širom Srbije, zbog čega je dobar predlog da deca makar deo zimskog raspusta provedu na nekoj od planina.

Pročitajte još: Ne morate na Alpe: Zagrebački portal preporučuje Staru planinu za zimovanje

Pored svežeg vazduha, i planinsko sunce je odličan stimulator zdravlja, apetita i dečjeg imuniteta. Bakterijama i virusima ne prija planinski vazduh i manje ih je nego u gradu, razređen vazduh povećava broj krvnih zrnaca i planina prija deci sa alergijama.

Ne računajući novorođenčad, ne postoji starosno ograničenje kada dete sme da prvi put ode na planinu, a jedino je važno pripremiti ih. Prvih meseci života beba ne bi trebalo da ide na planinu iznad 1.000 metara, a za ostale mališane je idealno da borave najmanje sedam dana.

Boravak na svežem planinskom vazduhu čak i tek rođenim bebama poboljšava san, apetit i raspoloženje, podiže imunitet i doprinosi poboljšanju opšteg stanja mališana.

Ipak, novorođenče zimi ne bi trebalo napolju da boravi duže od dva sata, a šetnja nije preporučljiva po vetrovitom i kišovitom vremenu, ako je susnežica, mećava ili magla. Ovako Anđelka Kotević, koordinator Savetovališta "Halo beba" pri Gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu govori o prvom bebinom "koraku u svet".

- Na temperaturama nižim od 15 stepeni, sa izlascima treba sačekati dok beba ne napuni mesec dana, a ako je živa u termometru u minusu ne treba je izvoditi - kaže Anđelka.

- Dužina boravka se iz dana u dan postepeno povećava, a posle toga dozvoljena je šetnja kolicima u obližnjem parku po danu koji je bez kiše, vetra ili magle, u trajanju od dva sata.

Kako je zimi oko podneva najtoplije, najbolje je bebin ritam uskladiti tako da u šetnju ide svaki dan u to vreme.

- Bebe su izuzetno osetljive na temperaturne promene, pošto im centar za termoregulaciju nije još dovoljno razvijen - ističe Kotevićeva. - Tokom šetnje treba često proveravati da li su bebi tople rukice, je li dobro zaštićena od hladnoće. Ako počne da kenjka ili plače treba se vratiti kući ili u hotel, jer joj šetnja u tom trenutku ne prija. Temperature ispod nule nisu pogodne za šetnju čak i kad je beba dobro utopljena.

Dobro utopljavanje višeslojnom garderobom se podrazumeva, a najpraktičniji je "skafander", jer štiti celo telo, naročito leđa novorođenčeta. Kapa (da pokrije uši), šal i rukavice su obavezni, obuća topla i nepromočiva, a za starije bebe i malu decu, kaže naša sagovornica, pravilo je jedan sloj odeće više nego odrasli. Kolica za šetnju poželjno je opremiti zaštitnom i toplom podlogom na mestu gde beba leži (može i ćebe), nekad i najlonskom navlakom. Uz hranljivu, masniju kremu za lice, beba je spremna za zimsku avanturu!

SKIJANjE SA ČETIRI GODINE

U VISOKORAZVIJENIM planinskim centrima sa dugom skijaškom tradicijom deca počinju da skijaju već u drugoj godini života.

Naši lekari ne preporučuju skijanje pre četvrte godine života, jer je motorika tada dobro razvijena. Važno je dete opremiti adekvatnom skijaškom opremom, cipelama dobre veličine, a ne veće, jer će stopalo ispadati. Kaciga je obavezna.

KAKO UGREJATI BEBU

UKOLIKO su mališani uznemireni, plaču, kenjkaju, ako su im ruke hladne, vreme je da se prekine šetnja i uvedu u toplu prostoriju.

Malo telo se lako rashladi, kao što se lako i pregreje. Ako su nosić, uši, obrazi ili prstići postali vrlo hladni ili su bledosivi,može se posumnjati na promrzline, pa bebu odmah treba prigrliti uz telo, stavite je pod kaput ili jaknu i što pre se javiti lekaru. Beba kod kuće može da se utopli polako: promrzli deo tela se zagreje u toploj vodi (oko 37 stepeni), stavljaju se oblozi iste temperature, bez pritiskanja, dok koža ne povrati boju. Bebi obavezno dati da sisa ili da pije topao napitak.

Nazad na rubriku