Mobilni > Vesti > Turizam

Turska najtraženija destinacija srpskih turista, sve veće interesovanje za Egipat

A. Mikata | 06. decembar 2019. 11:20

Veliki broj letova iz Beograda prema Antaliji i Bodrumu obeležio ovu godinu. Prvi put agencije su zakupile više čartera do Turske nego do Grčke

Turska najtraženija destinacija srpskih turista, sve veće interesovanje za Egipat

TURSKA je "buknula", Grčka "aterirala", a Egipat "eksplodirao" -

- ovako se, u najkraćem, može opisati ovogodišnja letnja sezona gledana kroz broj čarter-letova koji su srpske turiste vodili na topla mora.

Sa beogradskog aerodroma su ovog leta realizovana 2.864 povratna čarter-leta, što govori o apsolutno rekordnoj sezoni od kada naše agencije organizuju paket-aranžmane. Poređenja radi, 2017. godine zabeleženo je 1.337 čarter-letova za Mediteran. Međutim, zanimljiv je raspored odredišta na koja su sletali avioni sa našim turistima.

Grčka, nekada neprikosnovena i najomiljenija destinacija srpskih turista beleži pad u broju putnika koji čarter-letovima idu do ostrva na Egejskom, Jonskom i Sredozemnom moru. Tako su, recimo, proteklog leta 824 aviona sletela na grčka ostrva. Najviše njih (155) sletelo je na Krf, sledi Krit (128), Rodos (119) i Skjatos (114). Već prošle godine je zabeležen blaži pad, a kada se ova uporedi sa 2017. godinom kada je 998 čarter-letova krenulo put Grčke - jasno je da je loša cenovna politika grčkih hotelijera odbila mnoge srpske turiste od Egejskog mora.

Gde su najviše putovali avionom srpski turisti proteklog leta? Slobodno se može reći: u Tursku! Pre dve godine agencije su u Tursku (tada samo Antaliju) poslale 116 aviona sa srpskim turistima. Već naredne, 2018. godine broj se više nego duplirao - 331 čarter-let! Ovogodišnja sezona je završena pre mesec dana, a od maja do kraja oktobra naše turiste u turske hotele odvezlo je 1.109 čarter-letova! Najviše letova bilo je za Antaliju (866), za Bodrum (179) i Dalaman (64). Kako nezvanično saznajemo, narednog leta će agencije tražiti let i za Izmir.

" Turska "

Ipak, pravi pobednik sezone je Egipat koji je ugostio šest puta više srpskih turista nego lane! Naime, prošle godine je ka Crvenom moru odletelo 118 aviona, a ove skoro šest puta više, čak 700! Zanimljivo je da su se pored Hurgade naši turisti vratili u Šarm el Šeik, i ponovo počeli da idu na krstarenje Nilom, a otvorilo se i novo letovalište Marsa Alam, na jugu Egipta. Takođe, treba imati u vidu da sezona u ovoj zemlji traje 365 dana.

DUBAI RASTE

BROJ srpskih turista koji avinom putuju u Italiju i Španiju već godinama je sličan, ali je od prošle godine otvorena Sardinija, kao novo odredište.

Međutim, broj naših turista u Ujedinjenim Arapskim Emiratima neprekidno raste. Od 1. maja do kraja oktobra u Dubai je na kratak odmor otišlo 37.075 putnika. Iz Beograda za Dubai je obavljeno 285 povratnih letova, a ka Palma de Majorki samo 53. Istina, tokom letnjih meseci letela je i španska avio-kompanija.

Nazad na rubriku