Mobilni > Vesti > Aktuelno

Aleksandra Tomić o incidentu u Strazburu: Sednicu izlobirali, „ambasadorku Kosova" izmislili

V. N. | 14. novembar 2019. 19:33

Prema rečima Tomićeve, očigledno je da je sednica unapred bila izlobirana, ali da ni to nije bilo dovoljno

Aleksandra Tomić o incidentu u Strazburu: Sednicu izlobirali, „ambasadorku Kosova

PREDSEDNICA komiteta Rija Oumen uvela je u salu Mimozu Lihaj, predstavljajući je kao "ambasadorku Kosova", na šta smo mi proceduralno ukazali da ambasadorka ne postoji i da nema akreditaciju i da se time krši statusna neutralnost SE. Od Oumen smo dobili izvinjenje i potvrdu smo u pravu, ali ona nije udaljila Lihajevu sa sednice. Na naše dalje insistiranje, ona je uvredila Žarka Obradovića, člana naše delegacije, na šta je on konstatovao da je njeno ponašanje nedostojno SE.


Ovo za "Novosti" Aleksandra Tomić, šef naše delegacije pri SE posle sednice Političkog komiteta u Strazburu na kojoj je za izvestioca o Kosovu i Metohiji izabran nemački poslanik Peter Bejer.


Prema rečima Tomićeve, očigledno je da je sednica unapred bila izlobirana, ali da ni to nije bilo dovoljno, već je dovedena predstavnica tzv. Kosova da tamo sedi dok se bira izvestilac o situaciji na KiM. Da je Oumen i pored izvinjenja upućenog našim delegatima bila pristrasna, govori i njeno druženje sa predstavnicom Prištine po završetku sastanka, naočigled svih prisutnih.


PROČITAJTE JOŠ: Marko Đurić: Albanski političari zagovaraju zonu neslobode


Posle svega, srpska delegacija odlučila je da o ovom incidentu i ponašanju predsednice komiteta obavesti Lilijan Mori Paskije, predsednicu PS SE.Nazad na rubriku