PISANJEM ČUVA USPOMENU NA RODNI KRAJ: Iz Norveške o Gnjilanu i Kosmetu

J. S.

19. 05. 2021. u 22:35

BRANKO Dimeski rođen je i mladost je proveo u Gnjilanu na Kosovu i Metohiji.

ПИСАЊЕМ ЧУВА УСПОМЕНУ НА РОДНИ КРАЈ: Из Норвешке о Гњилану и Космету

Foto: J. S.

Ratne okolnosti učinile su da bude jedan od brojnih Srba koji su morali da napuste ognjišta. Od 2008. godine živi i radi u Norveškoj, ali svojim pisanjem čuva uspomenu na rodni kraj. Njegova najnovija knjiga treća po redu Zavičajni Otisci – Gnjilane moje kad si se šalilo i radovalo. Reč je o pesmama i pričama koje slikovito opisuju jedno vreme i našin života u gnjilanskom kraju.

Dimevski radi u zdravstvu , ali je posvećen pisanju, novinarstvu i itraživačkom radu. Njegove knjige izazivaju veliku pažnju ne samo zemljaka širom sveta već i ljudi koji žele da bolje upoznaju Kosovo i Metohiju.

- Ova zbirka stihova i šaljivih priča kao sećanje na moje Gnjilane, jedno vreme, ljude i događaje, ne bi nastala da nije bilo novinara Miodraga Stankovića, te je stoga i posvećujem njegovim senima – kaže Dimeski za Novosti.

Foto: J. S.

Kako kaže knjiga je nastala kao omaž rodnom gradu i „njgovim“ Gnjilancima, te su pesme pisane Gnjilanskim govorom, tačnije poddijalektom.

- Glavni lični motiv da napišem ovu knjigu jeste osećaj duga prema svetom Kosmetu i mom zavičaju, kao i mnogim generacijama mojih sugrađana. Pesmom i šaljivim anegdotama iz Kosovskog Pomoravlja i Gnjilana, svedočim vreme jednog postojanja ne prepustivši zaboravu vreme kada se radovalo i šalilo – kaže Dimevski.

Književnik Blagoja Savić napisao je da je ove priče i pesme pesnik mogao nasloviti kao „Hronika Gnjilanaca“. One su prema njegovim rečima prikaz jednog naroda koji ima svoj specifični govor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)