SVET BOGATAŠA I DALJE ODUŠEVLJAVA LJUDE: DŽoš Švarc i Sali Patrik, izvršni producenti i autori "Dinastije", o Karingtonovima 21. veka

NIKOLA DRAŽOVIĆ

09. 05. 2021. u 10:38

POSLEDNjU deceniju na malim ekranima, da li zbog manjka kreativnosti i ideja, ili činjenice da staro zlato najlepše sija, obeležili su rimejkovi legendarnih serija koje su stvorile američku TV istoriju.

СВЕТ БОГАТАША И ДАЉЕ ОДУШЕВЉАВА ЉУДЕ: Џош Шварц и Сали Патрик, извршни продуценти и аутори Династије, о Карингтоновима 21. века

Foto Foks/Promo

Tako je svoje novo, moderno ruho pre četiri godine dobila i kultna "Dinastija", epska saga o bogatašima, koji su, uz sav luksuz i glamur ispod svih slojeva koji ih čine elitom, ipak, samo ljudi. Sujetni, ranjivi, naivni, dobri, zli, zavidni, spremni na sve, pa čak i da vole. A ljubav je za njihov soj često - Ahilova peta.

Treću sezonu te "Dinastije", moderne, bez naramenica, natapiranih frizura, i sa manje ulovljenih životinja na glavnim junakinjama, gledamo na kanalu Foks lajf ponedeljkom od 21.00 (dve epizode), a u ekskluzivnom intervjuu za "TV novosti" izvršni producenti i autori najpopularnije sapunice 21. veka, Džoš Švarc i Sali Patrik, otkrivaju kako su posle skoro četiri decenije udahnuli život Karingtonovima i Kolbijevima novog milenijuma.

- Važno je napomenuti da i naša "Dinastija", baš kao i original, oslikava vreme u kom je nastala. Smatram da je to najveća dragocenost ove serije i onaj fitilj koji zapali ovu veliku lepršavu bombu drame, porodičnih odnosa i kontroverznih tema zbog kojih je publika i obožava - poručuje na početku razgovora Džoš Švarc, koji je u novu "Dinastiju" utkao sva svoja iskustva iz ranijih serija koje potpisuje kao autor i producent. A na tom spisku nalaze se "Okrug Orandž", "Tračara", "Južnjačko srce", "Kerini dnevnici", "Nensi Dru" i niz drugih hitova koji su ga unapred "nominovali" kao najkompetentnijeg za hvatanje u koštac sa ovako ozbiljnim izazovom. Njegova partnerka u ovom "zločinu" bila je, takođe, iskusna scenaristkinja Sali Patrik, čija je "Osveta" na neki način bila prvi savremeni omaž sapunicama u stilu kultne "Dinastije".

- Za nas je bilo veoma važno da odamo počast originalu, jer je ova serija bila jedna velika stepenica u TV produkciji, ali je donela i društvenu revoluciju koja je zauvek izmenila svet. Radeći na scenariju za novu "Dinastiju", najveće iznenađenje donelo mi je saznanje da se svet, u osnovi, za ovih 35 godina, koliko deli premijere naše dve verzije, nije nimalo promenio. Ideja da je pohlepa dobra i dalje oduševljava ljude - zaključuje Patrikova.

 

Foto Foks/Promo

* Ipak, neke razlike između vaše i "Dinastije" koja je obeležila kraj prošlog veka su očigledne. Da li ste se plašili hoćete li uspeti da "izađete na crtu" originalu?

Džoš Švarc: Ne, jer smo imali jednu veliku prednost. Prošlo je mnogo vremena, i neke stvari su se dosta promenile. Određene teme kojima se bavila serija kada je nastala, danas su prevaziđene. Na neki način, mnogo je prihvatljivije biti gej, feminista, razgolititi se. Ukratko, stege socijalnih normi su popustile, ali škakljivih tema nije manjkalo. Možda ih je danas i više nego ranije.

Sali Patrik: Za jedan kratak period, čovečanstvo je doživelo tranziciju za koju je ranijim pokolenjima trebalo i po nekoliko vekova. Novi milenijum nam je svima eksplodirao u lice. Te ogromne promene sa sobom su donele nekoliko dobrih stvari, mnogo više loših, a u suštini svega je čovek koji je, uprkos svemu, ostao isti. I baš tim prilagođavanjem čoveka nekom novom svetu bavi se i ova nova "Dinastija". To je priča o porodici i svim žrtvama koje je ona kao zajednica morala da podnese u osvit nove ere civilizacije.

IZ ZAMKA U DENVERU - U ATLANTI MEĐU LjUDIMA

IMANjE "Karingtonovih" uz legendarnu uvodnu špicu i numeru kojom je započinjala svaka epizoda urezalo se u svakoga ko je ikada pogledao čuvenu sapunicu. Bio je to još jedan od velikih izazova za producente rimejka, a oni su odlučili da mu odgovore još jednim odvažnim rezom. Preselili su Karingtonove iz Denvera u Atlantu. Sali otkriva da je baš ona kriva za taj obrt:

- To je moj rodni grad (smeh). Dopala mi se ideja da novi Karingtonovi budu smešteni u Atlantu. To je danas metropola koja je u poslednjih 15 godina doživela pravi procvat. Namera nam je bila da Karingtonove izvučemo iz njihovog zamka i da ih izmešamo sa ljudima koji ih okružuju. Da vidimo kako se snalaze na ulicama modernog grada, u interakciji sa običnim narodom, što niste mogli da vidite u originalnoj "Dinastiji". Oni su tamo bili poput kraljevske porodice koja druge ljude viđa samo ako su im sluge. U našoj verziji smo im probušili taj svetlucavi plemićki mehur. Malo smo ih "uprljali" realnošću.

* Ko su Karingtonovi 21. veka?

Džoš Švarc: Blejk je i dalje pripadnik tok starog svetskog poretka. Vidimo ga kao snažnog alfa muškarca, očinsku figuru i beskrupuloznog poslovnog magnata. U takvim krugovima se i kreće. Od terena za golf do večeri u društvu svojih uštogljenih istomišljenika u biznis klubu. Međutim, svet oko njega se menja. Naše najvažnije pitanje bilo je - mogu li se on i njegova poslovna imperija prilagoditi tim promenama?

Sali Patrik: Još jedna velika novina na koju sam ponosna jeste lik Kristl Flores, koji je u originalu bukvalno kao šablon postavila sjajna Linda Evans. Bio je za nas hrabar izazov da taj šablon, koncipiran poput venčanice iz osamdesetih, donesemo u 21. vek i uz par poteza "autorskim makazama" odbacimo sve one volane, nabore i sterilnu aristokratsku belinu kojom je tadašnja Kristl odisala. Kao rezultat dobili smo latino Kristl, sposobnu, mladu, poslovnu ženu, a ne blondinu izvučenu iz bazena sa sekretaricama. Mislim da je dana kada smo to uradili goreo TV pakao, ako postoji, ali zadovoljni smo rezultatom (smeh).

* Da li ste gledali "Dinastiju" kada se premijerno prikazivala?

Džoš Švarc: Bio sam premlad da bi mi dozvolili da gledam takvu seriju, ali znao sam sve o njoj. Jednostavno, morao si da znaš. Ta serija je živela na ulicama. Verujem da je to bio prvi televizijski fenomen koji je sišao sa malog ekrana u narod. Kada sam uradio "Okrug Orandž" mnogi su rekli: "Ali, to je Dinastija". Tada sam se prvi put zapitao kakva je to zaista serija? Stefani, moja partnerka, bila je veliki obožavalac "Dinastije", a njena majka čak je imala originalne minđuše koje su se koristile na snimanju, a koje su kasnije prodate na nekoj aukciji. Polako sam se upoznavao sa tim magičnim svetom. Dopao mi se scenario, teme kojima su se bavili i, sasvim neočekivano, najviše mi se dopala upravo Felon. Zato sam rešio da ona bude moja nova prikrivena glavna junakinja. Često kažem da je ovo u stvari njena priča.

Sali Patrik: Želeli smo da našu verziju ispričamo kroz Felon i Kristl. Dve suparnice, mlade, uspešne i ambiciozne protivnice koje se, svaka na svoj način, bore za ovu porodicu i kompaniju. Sama činjenica da serija počinje tako što je Felon pozvana da se vrati na imanje Karingtonovih, kako ona to u početku misli da bi joj bilo dodeljeno unapređenje u očevoj firmi, a u stvari je tu da bi upoznala očevu novu, mlađu, lepšu i samim tim po njene planove opasniju verenicu, radnju od prve epizode baca u "pun gas". Stara "Dinastija" je i dalje tu. Samo smo joj dali infuziju 21. veka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a