UMETNOST FOTOGRAFIJE: Imre Sabo i dani Titovog ispraćaja

M. N. M.

04. 05. 2021. u 16:34

TAČNO "40+1" godinu od onog dana kada su (premda očekivane) reči "Umro je drug Tito" rasplakale celu jednu zemlju, u Alternativnom umetničkom prostoru "Kvaka 22" a u sklopu Beogradskog meseca fotografije upriličena je "Državnička sahrana, sahrana jedne države".

УМЕТНОСТ ФОТОГРАФИЈЕ: Имре Сабо и дани Титовог испраћаја

Foto Imre Sabo

Ovako je naslovljena impresivna postavka fotografija koje je legendarni Imre Sabo načinio tih dana, dok se kao mladi uposlenik "Ilustrovane politike" muvao po marginama ispraćaja i sahrane maršala - događaja za koje nije bio akreditovan.

- Tada sam, kao nedavno zaposleni foto-reporter, bio nezadovoljan jer nemam pristup tim glavnim, protokolarnim dešavanjima, rečeno mi je tek da kupim sako i muvam se okolo. Da bi, gotovo četiri decenije kasnije, David Pužado - osnivač galerije "Bartselona" i pokretač Beogradskog meseca fotografije - čuvši da imam te, nikada objavljene snimke, poželeo da organizuje ovu izložbu. Umesto u "pravoj" Barseloni, Davidovom rodnom gradu i na jubilej, 2020, pandemija je odredila da ona bude otvorena u Beogradu, "40+1" godinu od sahrane Tita.

Foto Imre Sabo

Prvi pogled na upečatljivu postavku od nekoliko desetina radova, među kojima su (osim "dosnimljene" tj. 18 godina kasnije snimljene Jovanke), i ostrvska Čelična lejdi i uplakani deka i još nekolike posve predimenzionirane, u formatu od metar i po sa dva metra i 40 - pokazuje do koje su mere Sabove beleške sa margina tačno prenele samu bit ovih zbivanja. Kolora lišeni prizori višednevnog mimohoda, potresne scene tuge i plača koji je tih dana ujedinjavao ljude od Vardara do Triglava.

Praktično, poslednji put, budući da će ih sve ono što je došlo potom - razjedinjavati. Sahrani su prisustvovali predsednici 128, od 154 države u UN, i najviše krunusanih i nekrunisanih vladara sveta sve do sahrane Jovana II Pavla četvrt veka kasnije.

"Kvaka 22" će, nakon večerašnjeg zvaničnog otvaranja, domaćin ove šetnje kroz prelomne trenutke naše istorije biti do 18. maja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024