INSPIRISAN DREVNIM CIVILIZACIJAMA: Izložba ćuprijskog umetnika Novaka Novakovića može se pogledati u Somboru do 8. maja (FOTO)

Z. Rašić

01. 05. 2021. u 20:22

NOVAK Novaković, umetnik iz Ćuprije koji je diplomirao primenjenu umetnost i grafički dizajn na Fakultetu umetnosti u Nišu, pripremio je originalnu postavku tridesetak radova koja je prvi put prezentovana javnosti u Galeriji Kulturnog centra „Laza Kostić“ u Somboru.

ИНСПИРИСАН ДРЕВНИМ ЦИВИЛИЗАЦИЈАМА: Изложба ћупријског уметника Новака Новаковића може се погледати у Сомбору до 8. маја (ФОТО)

Foto: Z. Rašić

Izložba "Parteon praiskona" privukla je pažnju originalnošću i ostaje u tom gradu do 8. maja, nakon čega će biti prikazana i u drugim gradovima Srbije, najavio je autor.

Foto: Z. Rašić

Postavka obuhvata ciklus radova različitog formata i od različitih materijala, a kako je rekla Vesna Paštrović Šašić, direktorka somborskog KC prilikom otvaranja, predstavlja vizuelizaciju čovekove iskonske potrebe da sazna tajne drevne prošlosti.

Autor potvrđuje da je bio inspirisan starim civilizacijama, posebno vinčanskom kulturom na području Ćuprije i Pomoravlja. Sa njom je, inače, neizbežno dolazio u kontakt prilikom realizacije aktivnosti ćuprijskog Muzeja „Horeum Margi-Ravno“ čiji je – direktor. Zadivljen figurinama koje su otkrivene na različitim arheološkim nalazištima iz perioda vinčanske kulture, on je njihove portrete umetnički sveo na formu maske i, kako kaže, „stavio ih je u jedan imaginarni koncept“. Naravno, iskorišćena je i ornamentika.

Foto: Z. Rašić

- Jedan deo te izložbe čini glazirana keramika – nekoliko skulptura, dok je ostalo kombinacija grafike i keramike. Kolografija je tehnika u kojoj se ja najčešće izražavam i u kombinaciji sa grafikom daje zanimljivu kompoziciju. U pitanju je moj najnoviji ciklus nastao 2020. godine, a sticajem okolnosti, prvi put je javno predstavljen u Somboru – objašnjava, za „Novosti“, Novaković. Napominje da je ceo ciklus motivisan drevnim civilizacijama, a vinčanska kultura se sama nametnula u trenutku kao jako zanimljiva. Najveći broj pojedinačnih radova je zato inspirisan baš tom kulturom. Dodaje da je ciklus još uvek u razradi, te da će nastaviti stvaralaštvo u tom pravcu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)