DEJAN MOMČILOVIĆ ZA "NOVOSTI": Dobitnik nagrade za tehničko dostignuće američke filmske akademije

Jelena Subin

21. 02. 2021. u 12:19

SVET sa nestrpljenjem čeka 25. april i ceremoniju na kojoj će biti obnarodovano ko su ovogodišnji laureati prestižne američke nagrade za glumu, film, režiju, ali Srbija već zna ko je zaslužio "tehnički Oskar" koji je nedavno završio u rukama našeg čoveka - Dejana Momčilovića (48).

ДЕЈАН МОМЧИЛОВИЋ ЗА НОВОСТИ: Добитник награде за техничко достигнуће америчке филмске академије

Foto: Privatna arhiva

Američka filmska akademija nagrade za tehnička dostignuća i inače dodeljuje uoči "glumačkih", a ove godine našu zemlju zatekla je prijatna vest da je priznanje "zaradio" film Momčilovića i njegovog tima. Kao rukovodilac tima u kompaniji Weta Digital, čiji je vlasnik slavni oskarovac Piter Džekson, autor trilogija "Gospodar prstenova" i "Hobit".

ŠLEM SNIMA POKRET

KOMPANIJA Weta Digital nastavila je da razvija tehnologiju snimanja lica u pokretu. Ona se koristila na snimanju filmova "Tintin", "Avatar", "Alita - borbeni anđeo", "Blizanac", "Planeta majmuna"... Na svim ovim filmovima Momčilović je bio odgovoran za snimanje pokreta glumaca i snimanje lica.

U praksi, primena ove tehnologije izgleda tako što glumci na glavi nose specifični šlem sa kamerom koji beleži mimiku njihovog lica i potom je prenosi na njihove digitalne junake.

Momčilovićev tim, zajedno sa ekipom Standard Deviation iz Santa Monike, od 2006. godine, radio je na tehničkom rešenju za snimanje lica u pokretu, za prvi "Avatar" Džejmsa Kameruna.

Momčilovićev put do Oskara krenuo je iz rodnog Vukovara, kada je u leto 1991. godine došao u Beograd, kao brucoš Elektrotehničkog fakulteta. Godinu i po kasnije, odlazi kod roditelja u Nemačku, gde upisuje akademiju. A, onda je konkurisao za posao sa Piterom Džeksonom i tu čitava filmska magija započinje.

"Gospodar prstenova", Foto promo

Njegov tim konkurisao je za Oskara pre nekoliko godina, međutim, tada ga nisu dobili.

Ipak, radost i ponos, kako nam je rekao, ovaj put nisu mogli da sakriju. Ponosni su i Momčilovićeva supruga, ćerka i sin.

- Dok sam studirao u Nemačkoj na Laci Akademiji, počeo sam da radim kao 3D modelar u ID-Medija, da bih 2004. godine dobio ponudu od Weta Digital iz Velingtona sa Novog Zelanda - priča, ekskluzivno za "Novosti", Dejan Momčilović.

- Oni su tada upravo završavali rad na filmu "Gospodar prstenova". Moj prvi filmski projekat bio je "King Kong", Pitera Džeksona. Ova kompanija je i danas jedna od najistaknutijih za vizuelne efekte u svetu. Naročito je poznata po filmovima, u kojima su glavni junaci digitalni glumci - Golum, King Kong...

Foto: Depositphotos

Kako kaže, nagrada koju je on dobio, odnosi se na head mounted camera and recording system.

To je kombinacija šlema sa kamerama i rekordera koji se nosi na telu glumca. Dobitnici su Babak Behešti i Skot Ribitel za tehničko rešenje i Jan Keli i Dejan Momčilović za tehničko vođstvo i integraciju.

- Ova tehnologija je bila prilično jednostavna i nije se koristila za snimanje lica kod glumca, pre "Avatara" - objašnjava Momčilović.

"Avatar", Foto promo

- Danas je to jedina tehnologija koja se koristi na filmu. Ista akademija koja dodeljuje Oskar za umetnička dostignuća glumcima, režiserima... svakih nekoliko godina dodeljuje i tehnički Oskar. On se dodeljuje za dostignuća koja su imala uticaj na snimanje i tehnologiju korišćenu kod snimanja filmova.

Naš tim je najveći motion capture na svetu. Ova tehnologija nije omogućavala snimanje van studija, ali smo je unapredili i obezbedili da može da se snima na filmskim lokacijama, pod bilo kojim vremenskim uslovima.

"Hobit", Foto promo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a