MISTERIJA AGATE KRISTI: Novi roman Meri Benedikt o nestanku slavne književnice

D. B. M.

21. 01. 2021. u 15:40

NAJVEĆA misterija Agate Kristi bio je njen nestanak u decembru 1926. godine. Kada je napušten automobil tada već poznate književnice nađen u Sariju, fanovi su pravili poređenje između nestanka i njenih misterioznih romana.

МИСТЕРИЈА АГАТЕ КРИСТИ: Нови роман Мери Бенедикт о нестанку славне књижевнице

Foto Pixabay

Automobil je pronađen kraj dubokog jezera, a jedini tragovi bili su tragovi nekih guma i bunda koja je ostala unutra – što je mnogima bilo neobično jer je bilo hladno vreme. Nizale su se teorije zavere – da se ubila, da je ubijena, da je kidnapovana, a među najpopularnijima je da je izgubila pamćenje. Hiljade ljudi je „češljalo“ selo u potrazi za njom, a tvorac Šerloka Holmsa, Artur Konan Dojl je doveo okultistu da pomogne. Da je i njen Herkul Poaro bio stvarna osoba verovatno bi se i on pridružio lovu.

Jedanaest dana kasnije, Agata se pojavila podjednako misteriozno kao što je i nestala, tvrdeći da je izgubila pamćenje. Malo ko je poverovao u tu njenu priču, govorilo se da je pobegla od  supruga.  O tom događaju  pisane su knjige i snimani filmovi, i kad su svi pomislili da se o Agatinom nestanku ne može više ništa ni saznati, ni izmisliti, bestseler spisateljica Meri Benedikt objavila je roman „Misterija gospođe Kristi“, delimično zasnovan na činjenicama.

 

Priča je ispričana u prvom licu. Kristi govori o svom braku sa pukovnikom Arčibaldom (Arči), ali i o društvenim stegama. Arči je posle nekoliko godina braka pokazao svoje pravo lice: narcisoidan, okrutan, nasilan.  Majka je Agatu učila da bude potčinjena muškarcima i da im udovolji po svaku cenu. Agata se pita gde je pogrešila, kad god manipulativni Arči kaže da ne voli da sluša priče o kulturi, muzici, glupim idejama za knjige... Benedikt aludira na tajne koje Arči krije od policije, uključujući i veridbu sa drugom ženom.

Mari Benedikt je književni pseudonim Heder Terel. Rođena je 1969. godine u Pitsburgu, diplomirala je istoriju i istoriju umetnosti na Bostonskom koledžu, a zatim pravo na Bostonskom univerzitetu. Dok je radila kao pravnica, sanjala je o tome da piše istorijske romane o brilijantnim ženama i konačno je 2017. godine napisala svoj prvi roman „Drugi Ajnštajn“, koji govori o fizičarki Milevi Marić, Ajnštajnovoj prvoj ženi, i njenoj ulozi u njegovim teorijama. Roman o Milevi, kao i „Jedna žena za stolom“ objavljeni su i kod nas.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)