OD TESLINOG MUZEJA DO "LOŽIONICE": Bespovratna sredstva Razvojne banke Saveta Evrope za kulturne projekte

M.A.K.

15. 01. 2021. u 16:06

DA bi otpočela radove na prostorima značajnim za razvoj kulture u našoj zemlji, Republika Srbija potpisala je sporazum sa Razvojnom bankom Saveta Evrope.

ОД ТЕСЛИНОГ МУЗЕЈА ДО ЛОЖИОНИЦЕ: Бесповратна средства Развојне банке Савета Европе за културне пројекте

Fejsbuk MKI

Tim ugovorom su obezbeđena bespovratna sredstva u visini od 400.000 evra. Novac je namenjen za pripremu aktivnosti za ulaganje u infrastrukturne kulturne i kreativne projekte u Srbiji.

Bespovratna sredstva biće utrošena za realizaciju studija predizvodljivosti i izvodljivosti, tehničke opravdanosti i konkursa za izvođačke projekte za tri glavna kulturna projekta u Beogradu. Prvi je Muzej Nikole Tesle, koji će biti premešten u novu zgradu Termoelektrane "Snaga i svetlost" na Dorćolu. Naime, zgrada u kojoj se od osnivanja nalazio jedan od najposećenijih muzeja u zemlji, vraćena je u restituciji starim vlasnicima. Posle više predloga za novu adresu, na kojoj će biti smeštena baština našeg svetski najpoznatujeg pronalazača,odrđena je stara Termoelektrana, kojoj je potrebna obnova i adaptacije pre nego što primi vredne eksponate i arhivu koja se nalazi u Uneskovom registru "Pamćenje sveta".

Sredstva Razvojne banke Saveta Evrope namenjena su i staroj zgradi "Ložionice" u Savskoj ulici koja će biti višenamenski kulturni centar i kreativno središte Beograda i Srbije. Deo novca biće usmeren i na Radionicu, zgradu koja se za potrebe Narodnog pozorišta koristi za izradu scenografije, a koja u narednom periodu treba da se pretvori u alternativni višenamenski performans prostor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

„PINOKIO“ PODIŽE ZAVESU: Teatri iz Srbije i Bugarske na zaječarskom festivalu