SRPSKA ATINA ZA UZOR SVIMA: Nemanja Milenković o odlaganju programa "Novi Sad - Evropska prestonica kulture" za 2022. i "dočeku" onlajn

M. KRALj

11. 01. 2021. u 08:31

PANDEMIJA kovida 19 i zvanično je pomerila manifestaciju "Novi Sad - evropska prestonica kulture" za 2022. Odlaganje titule, smatra Nemanja Milenković, direktor Fondacije Novi Sad - Evropska prestonica kulture sa jedne strane jeste prednost, jer je dobijeno dodatno vreme za izgradnju i razvoj programa i prostora, dok je, s druge strane, to uticalo i na dogovore sa evropskim partnerima.

СРПСКА АТИНА ЗА УЗОР СВИМА: Немања Миленковић о одлагању програма Нови Сад - Европска престоница културе за 2022. и дочеку онлајн

Foto V. Veličković

- Suština ovog projekta jeste saradnja i razmena i mi smo imali niz planova i partnerstava koji sad moraju da budu revidirani, jer novi termin partnerskim organizacijama jednostavno ne odgovara - kaže Milenković, u razgovoru za naš list.

Eksperti Evropske komisije ocenili su Novi Sad kao jednu od najboljih Evropskih prestonica kulture u fazi priprema, još u septembru 2019.

 Stara svilara, novi dom za umetničke prostore, Foto V. Veličković

- I ovo odlaganje za godinu dana, a ne za dve, za nas jeste veliki kompliment, pogotovo uzevši u obzir da smo postali prva kulturna prestonica ispred zemlje kandidata za Evropsku uniju. Pandemijska situacija je sve buduće kulturne prestonice donekle izbacila iz koloseka, ali ova vrsta poverenja nam daje dodatno samopouzdanje da opravdamo očekivanja - podseća sagovornik i dodaje da je Novi Sad jedini grad u Srbiji koji je tokom kandidature za ovu titulu dobio desetogodišnju strategiju razvoja kulture grada.

U skladu sa smernicama te strategije i novosadske ustanove (ima ih više od 30) razvile su svoje strateške planove:

OSVEŽENjE

UČESTVOVANjE u ovom evropskom projektu mnogostruko je osvežilo i modernizovalo kulturnu scenu Novog Sada, smatra sagovornik:

- Iskustva i povezivanje sa evropskim akterima uneli su načela inovativnosti i nepristajanja na samodovoljnost, i ove principe sada prate sve ustanove, javlja se zdrava konkurencija i tako treba da bude - Fondacija će nestati, ali inovativnija, publici bliža kulturna ponuda ostaće kao rezultat ovog projekta.

- Rađen sa domaćim i inostranim stručnjacima i mentorima, takav poduhvat dugoročnog promišljanja i povezivanja ustanova u jednom gradu je jedinstven slučaj u ovom delu Evrope - nastavlja Milenković.

Foto J. Ivanović

- Kada na to, kroz legatske programske lukove "Kaleidoskop kulture" i "Doček", pridodate povezivanje i saradnju ustanova kulture sa vaninstitucionalnom scenom, slobodnim umetnicima ali i samim građanima, i to pre godine titule, onda Srpska Atina zaista postaje uzor, ali i ponos za celu Srbiju u oblasti kulture po najvišim evropskim standardima.

A na pitanje koliko će novih prostora za kulturu ostati gradu, kada EPK prođe, odgovara:

- Vizija "Početak novog. Sada", ma koliko ambiciozno zvučala, leži u činjenici da je projektom EPK pokrenuta obnova, izgradnja i razvoj 40.000 metara kvadratnih prostora za kulturu u Novom Sadu i okolini. Obnavlja se podgrađe Petrovaradinske tvrđave, kao kulturno-istorijska celina zaštićen je prostor Almaškog kraja - najstarijeg dela grada, revitalizuje se uskoro centar grada, ali i novi centar stvaralaštva na prostoru Velikog Limana.

STEFAN MILENKOVIĆ KAO BREND

PRIHVATIVŠI se kustoske pozicije za klasičnu muziku u okviru projekta EPK, a kroz rad Gradske koncertne dvorane i mesto predavača na Akademiji umetnosti, Stefan Milenković je ukazao veliku čast Novom Sadu, tvrdi sagovornik:

- Ideja je da on, zajedno sa Hadžimanovim koji takođe dolazi kao novi predavač Akademije, bude u kontaktu sa novom generacijom talentovanih mladih ljudi. Milenković je brend kulture, s njim smo odrasli, on predstavlja najbolje od nas i snagom svog imena ima sposobnost da kaže da li je nešto važno. A kultura jeste važna. Ona je način života u kome ulažemo u nove generacije.

Za koji dan, kako kaže, biće otvorena prva Gradska koncertna dvorana, u okviru novoizgrađenih, baletske i muzičke škole:

- U kulturološkom i socijalnom smislu verovatno najvažniji poduhvat bilo je pokretanje mreže kulturnih stanica i "novih mesta" - uređenja komšijskih prostora širom grada. Tom decentralizacijom kulture postigli smo da je kultura konačno stigla svuda i za sve.

Iskustvo poneto iz projekta EPK, uveren je Milenković, može kasnije da se primeni bilo gde u Srbiji:

- Bez titule ili ne, svaki grad ovo može da uradi u većem ili manjem obimu, produktivnošću, povezivanjem, uključivanjem kulturnih aktera i razumevanjem turističkih, ekonomskih i socijalnih aspekata razvoja kulturne scene. Za početak, dovoljna su dva uverenja. Prvo, ako je moglo u Novom Sadu, znači da umemo i možemo i da je primenjivo u bilo kom gradu u Srbiji. I drugo, ono što sam rekao i kada smo slali dva prijavna dokumenta za Omladinsku prestonicu Evrope, i Evropsku prestonicu kulture: "Gađajmo Mesec, ako i promašimo, pogodićemo zvezde."

Pandemija je uticala i da se ove godine već čuveni "Doček" prebacio na "onlajn", ali će na njemu nastupiti novi Novosađanin Stefan Milenković, sa gostom Vasilom Hadžimanovim.

Putem interneta, pola miliona ljudi je od početka pandemije videlo programe Fondacije Novi Sad - Evropska prestonica kulture, realizovane sa celokupnom umetničkom scenom, dodaje sagovornik:.

- I za 13. januar pripremili smo više od 10 sati programa koji će biti dostupni onlajn i na televizijskim programima. Na taj način, moći da ih vidi i više posetilaca nego da su ornanizovani smao uživo- zaključuje Nemanja Milenković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024