NAŠA UMETNICA UZ KLIMTA, RUBENSA I MIKELANĐELA: „Kapi i senke“ Jelene Srdanović u bečkoj „Albertini“

D.B.M.

10. 01. 2021. u 20:41

НАША УМЕТНИЦА УЗ КЛИМТА, РУБЕНСА И МИКЕЛАНЂЕЛА: „Капи и сенке“ Јелене Срдановић у бечкој „Албертини“

Foto: Privatna arhiva

MUZEJ “Albertina” u Beču, u čijoj su kolekciji dela Mikelanđela, Direra, Rafaela, Rubensa, Pikasa, Kokoške, Klimta, Šilea..., uvrstio je u svoju kolekciju grafika “Kapi i senke” novosadske umetnice dr Jelene Sredanović.

 Grafika je deo njenog ciklusa „Otisci prirode“, urađena je u tehnici drvoreza, a autorka je za taj rad dobila 2009. godine nagradu na međunarodnoj izložbi u Beču nagradu “Valter Košacki”.

Sredanović je diplomirala i magistrirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a doktorske studije umetnosti završila na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Biiljane Vuković. Zaposlena je u zvanju docenta, na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Uspešno se predstavila na izložbama u NJujorku, Pekingu, Madridu, Budimpešti, Rimu, Londonu, Beču, Temišvaru, Solunu, Jerevanu... Zapažen uspeh imala su njene samostalne izložbe u Galeriji Elizabet Mihitš u Beču, u Galeriji Bilbaoarte u Bilbau ...

Jelena Sredanović je dobitnik nagrade Veliki pečat Grafičkog kolektiva, zatim Novosadskog salona, Iskre kulture za savremeno staralaštvo u Vojvodini i prve nagrade na Međunarodnom trijenalu grafike u Beogradu. U inostrastvu, je pored nagrade “Valter Košacki” dobila i počasnu povelju na Prvom međunarodnom trijenalu grafike u Jerevanu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)