UMETNOST FOTOGRAFIJE: Braca Nadeždić - skica pisca

M. N. M.

01. 12. 2020. u 15:17

PORTRET našeg popularnog pisca i prevodioca Dejana Tiaga Stankovića, fotograf Braca Nadeždić načinio je praktično za svoju dušu, bezmalo slučajno i "usput".

УМЕТНОСТ ФОТОГРАФИЈЕ: Браца Надеждић - скица писца

Portret: Dejan Tiago Stanković, skica pisca / Foto Braca Nadeždić

Ipak, na 22. konkurs za nagrade Press Photo Srbija, poslao ga je namerno, da bi žiri upravo ovaj rad ovenčao priznanjem u kategoriji "Portret reportaža".

- Posle godinu dana "pregovora" sa rediteljem i piscem Predragom Ličinom da mu uradim neke portrete, najzad smo se našli u Beogradu, a on je poveo i prijatelja i kolegu Tiaga. Uradio sam ceo serijal crno-belih fotografija sa obojicom, i to radeći na filmu, ali te portrete čuvam kao oči u glavi, dok sam fajlove sa onima koje su nastale digitalnim foto-aparatom, poslao na konkurs - priča autor upečatljivog portreta, čiji se potpis redovno mogao viđati u "Plejboju", "Maksimu", "Elu", iako se sad već godinama ne bavi novinskom fotografijom.

Izložba sa ovom, i svim ostalim fotografijama nagrađenim na 22. konkursu, kao svojevrsni rezime stanja u aktuelnom foto-novinarstvu u nas, do kraja novembra je bila dostupna publici u galeriji "Progres".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)