TUGA: Preminuo profesor, kritičar i eseista Đorđije Vuković

Marko NEDIĆ

07. 10. 2020. u 20:20

KNjIŽEVNI kritičar, esejista, istoričar književnosti, prozni pisac, univerzitetski profesor, Đorđije Vuković (rođen u Pažićima kod Danilovgrada 3. 5. 1943), preminuo je juče u Beogradu.

ТУГА: Преминуо професор, критичар и есеиста Ђорђије Вуковић

Foto privatna arhiva

Pripadao je onim srpskim književnicima koji su kritičkim tumačenjima znatno uticali na nov doživljaj i novo tumačenje savremene srpske književnosti. Gimnaziju je završio u Danilovgradu, Filološki fakultet, grupu za jugoslovensku i opštu književnost, u Beogradu, gde je magistrirao (s temom o romanima M. Krleže) i doktorirao o sinesteziji u srpskoj poeziji. Bio je glavni urednik "Studenta" u vreme slavne 1968. godine i jedan od predvodnika studentskih demonstracija, zatim asistent na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, istraživač u beogradskom Institutu za književnost i umetnost i profesor opšte književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Na početku književnog rada kritički je pratio pesnička ostvarenja tadašnjih modernih pesnika (Bore Radovića, Jovana Hristića, Brane Petrovića i drugih) i davao ubedljive i detaljne analize sadržinskih okvira, pesničkog postupka i značenja koje njihova poezija ima u kontekstu novije srpske književnosti. Glavni deo njegove aktivnosti odnosio se, u knjizi "Ogledi o srpskoj književnosti", 1985, na tumačenje onih srpskih pisaca HH veka koji su unosili značajne novine u prozni, pesnički i kritički postupak (L. Kostić, R. Petrović, A. Ilić, Lj. Jocić, J. Skerlić, Z. Mišić i drugi) i koji su time odlučno uticali na radikalne evolutivne promene srpske književnosti novijeg vremena.

Poslednje godine svoje kritičarske aktivnosti Đorđije Vuković posvetio je predavačkoj delatnosti na Filološkom fakultetu, tumačenju istorijskog romana ("Istorijski roman", 2008) i stilskoj figuri sinesteziji ("Sinestezija u poeziji", 2010), koju je posmatrao u okviru razvoja srpske poezije i u okviru pesničkog opusa poznatih srpskih pesnika ranijih i najnovijih vremena, i time suštinski formirao celovit književnoistorijski i hermeneutički uvid u najvažnije vrednosne i poetičke tačke razvoja celokupne srpske poezije. Našoj književnoj misli znatno je približio kritičku metodologiju ruskih semiotičara i novih francuskih kritičkih pravaca. U žanrovski mešovitoj proznoj knjizi, "Druga strana", 1985, narativno-esejističkim sredstvima i uz ironičnu distancu prema aktuelnoj stvarnosti razotkrivao je ambivalentnu egzistencijalnu i etičku situaciju kritički orijentisanog intelektualca našeg vremena.

Sahrana Đorđija Vukovića biće održana u subotu na Novom groblju u Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna