URUČENA PRIZNANJA ZLATNI BEOČUG: Dobitnici daju svetlost očima (FOTO)

D. MATOVIĆ

22. 09. 2020. u 01:24

PRESTIŽNO priznanje Zlatni beočug, koje se dodeljuje za trajan doprinos kulturi, uručeno je u ponedeljak dobitnicima na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

УРУЧЕНА ПРИЗНАЊА ЗЛАТНИ БЕОЧУГ: Добитници дају светлост очима (ФОТО)

Foto: Z. Jovanović

Izvanredni Zlatni beočug za životno delo dobili su dramski umetnik Vojislav Brajović, kompozitorka prof. Mirjana Živković i rediteljka Cisana Murusidze Čolović. Među laureatima je i četvoro novinara: Dragan Bogutović, dugogodišnji novinar i urednik "Večernjih novosti", Muharem Bazdulj, novinar i pisac, Radoman Kanjevac, urednik Drugog programa Radio Beograda, i Mirjana Drobac, odgovorna urednica muzičke produkcije RTS-a.

Ovim priznanjem, koje je 49. put dodelila Kulturno-prosvetna zajednica Beograda, "ovenčani" su i Udruženje dramskih umetnika Srbije i Ustanova studentski kulturni centar Beograd. Povelje za trajni doprinos kulturi Beograda dobili su Goran Vesić, zamenik gradonačelnika i Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda. Nagrade su im uručili Živorad Ajdačić, generalni sekretar Kulturno prosvetne zajednice Beograda i članovi žirija prof. dr Zoran Avramović,predsednik, i Bratislav Petković.

- Svedoci smo velike pošasti koja je zadesila celo čovečanstvo - rekao je Ajdačić. - Tako se i naša nagrada uručuje kasnije nego što je uobičajeno i u izmenjenim uslovima. Ali i ovaj čin uručenja nagrade za duhovnu lepotu, kao i povelje za ulepšano "lice grada" dokazuje da kultura opstaje u svim uslovima i da predstavlja nasušnu ljudski potrebu. Zanemarivanjem kulture ubijamo duh jednog naroda. A na ovaj način dokazujemo da kultura opstaje.

Zlatni beočug uručen je i operskoj umetnici mr Tanji Andrijić, kao i pevaču Oliveru Mandiću, muzičkom umetniku i književniku Radu Vučkoviću, kulturnim poslenicima dr Slavoljubu Veselinoviću i mr Draganu Gačiću. Među dobitnicima su i reditelj Saša Gabrić, književnik Đorđe Sibinović, koreograf Dušan Simić, književnik Stojan Srdić, slikar prof. mr Dobri Stojanović i Udruženje "Milutin Milanković".

PREGALAŠTVO DRAGANA BOGUTOVIĆA

Foto: Z. Jovanović

ZA zaokružene duhovne vrednosti i dostignuća koja kontinuirano povezuju sve one koji omogućuju uspešniji duhovni život Beograda i Srbije, Zlatnim beočugom nagrađen je Dragan Bogutović, dugogodišnji novinar i urednik kulturne rubrike "Večernjih novosti". Tokom duge novinarske karijere, Bogutović je sve vreme pratio književnu produkciju. Objavio je više od hiljadu intervjua sa najpoznatijim piscima. Sa Nebojšom Glišićem vodio je nekoliko kulturnih poduhvata, kao što je izbor romana decenije, najboljih srpskih drama, najboljih srpskih slikara. Jedan je od osnivača književne nagrade "Meša Selimović" i dobitnik više nagrada i priznanja.

- Sada, kada je svet zbog epidemije kovida 19 zadesila najveća drama kojoj se kraj ne nazire, iz nje moramo svi sa katarzom izaći. Poštovani dobitnici Zlatnog beočuga, vi ste danas svetlost u našim očima i radost u našim mislima - poručio je Milovan Vitezović, predsednik KPZ Beograda u govoru koju je pročitao konferansije, jer književnik iz zdravstvenih razloga nije mogao da prisustvuje uručenju.

Zahvaljujući se na nagradi, Goran Vesić je govorio o namerama gradskih vlasti da podignu spomenike Vasku Popi, Meši Selimoviću, Jovanu Jovanoviću Zmaju... Govorio je i o otvaranju novog pozorišta, gradske galerije, Muzeja grada Beograda. A u ime dobitnika, prisutnima se obratio Radoman Kanjevac, koji je u besedi istakao:

- Kad uključimo internet, kad kupimo novine ili bacimo pogled na televiziju, imamo utisak da nam treba još jedna maska, protiv virusa koji se u stvarnom i virtuelnom svetu širi svaki dan, lako se prenosi i ostavlja trajne posledice. U takvoj situaciji nije nam teško da zamislimo Kulturno-prosvetnu zajednicu kao krizni štab koji se godinama sa uspehom bori protiv ovakvih pojava. Nije nam teško ni da ovu nagradu shvatimo kao jednu od mera protiv tog neukusa, u korist našeg ukupnog duhovnog zdravlja.

Kanjevac se u besedi zahvalio Kulturno-prosvetnoj zajednici, ali i virusu korona:

- Hvala virusu korona što nam je omogućio izolaciju i samoću o kojoj mnogi pisci, slikari, kompozitori sanjaju godinama i što nam je pokazao da čiste ruke i fizička distanca omogućavaju da živimo izvan svakog zla.

Uz povelju i Zlatni beočug, ovogodišnjim dobitnicima uručena je monotipija Miloša Šobajića, kao i knjige "Mojih 80 - Portreti" Matije Bećkovića (izdanje Kompanije "Novosti") i "Smena" Petra Rakočevića.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)