PRVI GLUMAC - ROBOT: Performansom "O" na skveru Mire Trailović otvoren Bitef prolog

Miljana Kralj

13. 09. 2020. u 08:30

VATRA Bitefa, koju su još 1967. godine upalili Mira Trailović i Jovan Ćirilov, neće se gasiti.

ПРВИ ГЛУМАЦ - РОБОТ: Перформансом О на скверу Мире Траиловић отворен Битеф пролог

Foto: Promo

Uprkos globalnoj pošasti izazvanoj virusom korona, sinoć je svečano otvoren Prolog festivala, tokom kojeg svakog septembra Beograd postaje svetska prestonica teatra. Ispred Bitef teatra, u tu čast, grupa "Cirkusfere" izvela je performans "O", posle čega je izvedena prva predstava programa, kojim će biti najavljen 54. i 55. Beogradski internacionalni teatarski festival, planiran za narednu, 2021.

Prolog Bitefa, koji se odvija pod sloganom "Na ivici budućnosti", tako je otvorila predstava bez glumaca - "Dolina jeze" u režiji Štefana Kegija i koprodukciji trupe Rimini protokol i Kamešpilea iz Minhena. Njen protagonist je - robot sa ljudskim likom, i to ne bilo kojim, već personalizuje poznatog nemačkog pisca Tomasa Melea.

HRESTOMATIJA TRAJANjA BITEFA

UOČI svečanog otvaranja promovisana je knjiga višedecenijskog saradnika ovog festivala Vere Konjović - "Čekajući Bitef".

- Trudeći se da ništa ne izostavi i da ne zaboravi nikoga ko je u Beograd povodom festivala stigao i boravio, Vera Konjović je oživela jedan svet čije stvaralaštvo i posebnosti polako blede u sećanjima onih koji su u tom ceremonijalu učestvovali, a mlađim generacijama deluje poput stare skaske - zapisao je povodom ovog izdanja Miloš Latinović, direktor Bitefa. - Upravo to živo svedočanstvo, što se otrglo ispod korica Bitefa na filmu, učinilo je da ova knjiga postane, iako mala i lična, važna hrestomatija trajanja Bitefa.

Za potrebe predstave "Dolina jeze", napravljen je njegov dvojnik. Urađeni su odlivci njegovih šaka i lica, i uzete precizne telesne mere. Mele je, u saradnji sa rediteljem Štefanom Kegijem, napisao i tekst koji izgovara robot. Reč je zapravo o Meleovom predavanju (robotu je "pozajmio" i glas) u kome dotiče i sopstvenu biografiju, tačnije činjenicu da boluje od bipolarnog poremećaja ličnosti za koji je tipičan strah od gubitka kontrole, a to je upravo ono što Mele radi kad dozvoljava da robot govori umesto njega. Pored sinoćnog, predstava čiji je "glavni glumac" androgena mašina, imaće danas još tri izvođenja na sceni Bitef teatra, od 14, 17 i 20 časova.

Druga predstava sa repertoara prologa igraće se sutra, ali u njoj, pored upotrebe savremene 3D projekcije, na sceni se pojavljuje i jedini ovogodišnji živi izvođač, vizuelni umetnik iz Ženeve - Simon Sen. Reč je o njegovom pozorišnom eksperimentu "Biti Arijela F." koji uključuje i hologram manekenke, kupljen na internetu, a nastao je u produkciji čuvenog Teatra Vidi iz Lozane. Predstava će u ponedeljak imati takođe tri izvođenja, od 14, 17 i 20 časova.

Foto: Promo

U okviru pratećeg programa na Skveru Mire Trailović danas će biti održana "Igra za život Bitef polifonije" (od 15 do 17 časova), kao i "Filozofski teatar" (18.30-19.30). Gost Maje Pelević biće pisac i angažovani kritički intelektualac Svetlana Slapšek, rođena Beograđanka sa stalnom adresom u Ljubljani, koja će za ovu priliku doputovati iz Slovenije.

Prateći program u ponedeljak donosi i "Naučni intervju - Digitalne razgovore o analognoj umetnosti", u kojima učestvuju Ivan Medenica i Erika Fišer Lihte, koja će se uključiti onlajn iz Berlina (od 18.30 do 19.30), kao i panel diskusiju "Na ivici nove pozorišne sezone", u organizaciji Francuskog instituta za kulturu (od 15 do 17).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGRADA STEVAN TOTOROVIĆ ZA MIRJANA MILOVANOVIĆ: Na Pogledima 2024 pohvaljeni Veroljub Naumović, Danilo Paunović i Marija Aranđelović