BEZ GEJEVA I CRNACA NEMA VIŠE OSKARA: Novi zvanični standardi američke filmske akademije

Ana Popadić

10. 09. 2020. u 10:00

AMERIČKA filmska akademija objavila je nova pravila o izboru dobitnika Oskara u glavnoj kategoriji, za najbolji film, a koja će stupiti na snagu 2024. godine.

БЕЗ ГЕЈЕВА И ЦРНАЦА НЕМА ВИШЕ ОСКАРА: Нови званични стандарди америчке филмске академије

Foto Promo

Novi standardi su vrlo precizni i propisuju da za najbolji film može biti nominovan samo onaj koji u svojoj ekipi, među glumcima ili u tehničkom i autorskom delu, ima pripadnike manjinskih ili ugroženih društvenih grupa, poput LGBT populacije, crnaca, žena, manjina...

Očekivano, odluka Akademije pokrenula je lavinu na društvenim mrežama i onih koji brane ova pravila i onih koji ih nazivaju "terorom političke korektnosti". Bez obzira na to što se standardi odnose samo za kategoriju za najbolje ostvarenje, jasno je da se film pravi sa ambicijama da se nađe među nominovanima za Oskar, u bilo kojoj kategoriji.

Od 2024. filmovi će, po novim pravilima, morati da ispune dva od četiri standarda. Prvi se odnosi na prisustvo manjina i ugroženih društvenih grupa među glumačkim ekipama, a producenti će morati da ispune jedan od tri uslova: (1) glavnu ili važniju sporednu ulogu trebalo bi da igra predstavnik manjine ili ugrožene društvene grupe; (2) najmanje 30 odsto glumačke ekipe u preostalim ulogama moraju biti žene ili pripadnici LGBT populacije, rasne ili etničke manjine; (3) osnovna ili neka od glavnih narativnih linija filma mora biti usmerena ka pomenutim manjinskim grupama.

SAMOUBISTVO UMETNIČKOG FILMA


TEORETIČAR filma Božidar Zečević ocenjuje da se "posle velike i burne istorije Oskar primiče svom faktičkom kraju".
- Pišući o Oskaru prošle godine nazvao sam ga "mazohistom", jer već dugo ushićeno nagrađuje i hvali sve suprotno od onoga što bi trebalo da jeste. Sada Američka akademija kodifikuje političku korektnost i propisuje je kao sankciju, čime poziva na skandalozno samoubistvo umetničkog filma. Ludački "antitrampizam" holivudskog establišmenta pretvara se tako u nasilje nad profesijom i teror politike nad slobodom stvaralaštva. Ako se zaista ostvari mahnita ideja njegovih mentora sa Oskarom će prekinuti sav slobodni svet. Možda je tako i najbolje: sasvim ga ignorisati bilo bi jedino ispravno. Što se mene lično tiče, to neće biti teško.

- Demokrate koje kontrolišu Holivud zahtevaju promenu pravilnika Oskara. To više nije izbor za "najbolji film" već za "najbolji politički korektan film" - poručio je na svom tviter-nalogu Ričard Grenel, specijalni izaslanik za Kosovo, privremeni šef svih američkih tajnih službi i tako pokrenuo lavinu komentara. Kao veliki pobornik za prava homoseksualaca, Grenel se nadovezao na polemiku poručivši: "Pomisao da gejevi nisu dovoljno zastupljeni u Holivudu je zaista smešna".

Foto Imdb

Film Irac

Drugi standard su slična pravila o zastupljenosti manjina i za autorski i tehnički deo ekipe, pa će se, tako, i reditelji, scenaristi, direktori fotografije, kompozitori, scenografi, montažeri... birati u skladu sa zahtevanim procentom žena, gejeva, crnaca, Latinoamerikanaca.

"Bezumlje", kratko se na "Tviteru" oglasio i poznati glumac Džejms Vuds. Drugi korisnik se na ovo nadovezao komentarom: "Po novim pravilima 'Gospodar prstenova' ne bi bio dostojan Oskara, jer nije dovoljno inkluzivan."

PROPAST HOLIVUDA


Novi pravilnik Akademije stiže posle talasa optužbi da ova institucija forsira belce i haštaga #OscarSoWhite (Oskar je previše beo), kojim su ugrožene grupe godinama unazad zasipale društvene mreže, već posle spiska nominovanih za Oskar. Akademija je najpre počela sa osvežavanjem svog članstva, uvodeći više žena, gejeva, crnaca i pripadnika manjinskih zajednica u ovu instituciju, a sada je otišla mnogo dalje.
- Želimo da filmovi reflektuju različitost naše publike - poručuju iz Akademije, dok se na društvenim mrežema već govori o "propasti filma".

Treći standard Akademije odnosi se na deo ekipe koja se bavi marketingom, promocijom i distribucijom, dok se četvrti tiče obaveznog "plaćenog stažiranja" za pripadnike manjinskih grupa u tehničkom i produkcionom delu.

Nova pravila izazvala su revolt i kod samih pripadnika "ugroženih" manjina, poput žena, pa su se pojedine glumice osetile "uvređenim".

- Svim srcem sam za različitost i inkluziju, ali sam apsolutno protiv dirigovanih procenata žena i manjina u bilo kom poslu - poručila je Kirsti Eli.

FOTO: EPA

PRIZNANjA Maheršala Ali i Redžina King, dobitnici Oskara 2019.

Međutim, ima i drugačijih mišljenja, onih koji tvrde da treći i četvrti standard nude "olakšavajuću okolnost" za mnoge i da ih je lako ispuniti. Na primeru Skorsezeovog "Irca", čija je glumačka i tehnička ekipa daleko od propisanih pravila, poznavaoci filma podsećaju da "Irac" ima zaposlene žene na rukovodećim pozicijama u produkciji, kao i da je "Netfliksov" marketinški i organizacioni tim poznat po različitosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (19)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja