KIČIĆ: Upoznao sam Miju Aleksića kao dete, letovali smo zajedno u Tribunju, često sedeli i pecali

Vukica Strugar

06. 09. 2020. u 07:35

U KARIJERI Gordana Kičića mnogo je rekorda i kurioziteta: broj pozorišnih, filmskih i TV uloga odavno mu je "udvostručio" godine života, deo je ekipe najdugovečnije predstave Ateljea 212 "Ljubavno pismo" (s rediteljskim potpisom njegovog oca Branka), producira, piše scenarija, a odnedavno i veoma uspešno režira.

КИЧИЋ: Упознао сам Мију Алексића као дете, летовали смо заједно у Трибуњу, често седели и пецали

Arhiva Novosti

I, naravno, osvaja priznanja - ovih dana dobio je još jedno, nagradu "Mija Aleksić - biti glumac", koju dodeljuju Opština Gornji Milanovac i tamošnji Kulturni centar. Biće mu uručena krajem meseca na manifestaciji "Dani Mije Aleksića", a laureat je postao odlukom prethodnih dobitnika, Nenada Jezdića i Nebojše Dugalića.

- Veliko mi je zadovoljstvo što sam dobio nagradu s imenom Mije Aleksića. Bio je zaista posebna pojava u našoj kinematografiji i pozorištu. Imao sam neverovatnu čast da ga još kao dete upoznam. Letovali smo zajedno u Tribunju, često sedeli i pecali. Tako da ovo priznanje za mene ima više konotacija. Veoma mi je drago i što su mi ga dodelile kolege - kaže, na početku razgovora za "Novosti", Gordan Kičić.

Arhiva Novosti

NAŠ popularni glumac ističe da Mija nije bio klasičan komičar, već izuzetno ozbiljan i delikatan umetnik koji je mogao svašta da uradi svojim glumačkim sredstvima. Od tragedije do komedije:

- Nažalost, nisam imao priliku da ga gledam u pozorištu, ali to što sam preko snimaka predstava video i, naravno, ceo filmski opus, dokaz je bogatstva njegovog stvaralačkog izraza. Drago mi je i da sam kao dobitnik ušao u društvo mojih kolega i prethodnika, što su me oni "apostrofirali" dajući ovu nagradu.

U međuvremenu, Kičić se sprema da svoj rediteljski prvenac "Realna priča" gleda zajedno sa onim najbrojnijim, televizijskim auditorijumom, kao seriju pod nazivom "Mama i tata se igraju rata":

- Serija je gotova i kreće sa emitovanjem 10. oktobra na RTS. Ići će subotom i nedeljom, dakle, dve epizode vikendom. Veoma sam uzbuđen i jedva čekam da to krene. Film je zaista dobro prošao, gledalo ga je više od 70.000 ljudi: ušli smo u bioskopske dvorane u poslednjem trenutku pred koronu i završili sa distribucijom. Samo mi je žao što na mnoge festivale na koje je trebalo da idemo, nismo mogli. Na neke smo poslali film i on je onlajn emitovan. To jeste neka vrsta potvrde svega ovoga što sam spremao u poslednje tri-četiri godine, i za film i za seriju.

ZANIMLjIVO je da je prvih pet epizoda serije "Mama i tata se igraju rata" režirao Gordan, dok je drugih pet "potpisao" mladi Vladimir Tagić, koji je režirao i film "Jutro će promeniti sve".

Arhiva Novosti

- Mislim da je naša serija, po žanru i fokusu, onome o čemu priča, prilično jedinstvena. To je drama - komedija, iskrena i duhovita, a sam diskurs je potpuno drugačiji od onoga na šta smo navikli. Pokušao sam da je ispričam iz lične perspektive, da budem što istinitiji u svemu tome. A sam stil i humor, nametnuli su se kao njena datost. Gledao sam da je tretiram kao dramu, ali je, s vremena na vreme, komedija sama izlazila. Radili smo sve ozbiljno, znajući da će na kraju biti veoma duhovito...

Na konstataciju da se i gledalište posle ratnih i "postratnih" tema, priča o siromaštvu, tranziciji, kriminalu, poželelo jednog ovakvog ostvarenja, naš sagovornik kaže:

- Srećan sam što mi je pošlo za rukom. Stvarno sam osećao da je, na neki način, neophodno. Meni da ispričam, a publici da pogleda. Sjajne su reakcije. Film je emitovan na televiziji za vreme vanrednog stanja, gledalo ga je preko dva miliona ljudi! Četiri dana sam čitao poruke na socijalnim mrežama i nisam uspeo sve da ih pročitam. Narod je "Realnu priču" izuzetno prihvatio. Puno mi je srce!

PREDSTAVE NA ČEKANjU

- NADAM se da ćemo u novonastalim okolostima uspeti da odigramo naše prestave. Dobili smo plan za septembar, a za oktobar ćemo videti. Stvarno se nalazimo u nekom čudnom istorijskom trenutku, ne znam šta da vam kažem. Prosto, sve je bizarno... Ali, gledaćemo da se te predstave dese, da publika dođe u teatar uz sve mere opreza u zadatim okolnostima - kaže Gordan Kičić, koji trenutno na repertoaru matičnog teatra Atelje 212, ima predstave "Noćna straža" i "Ljubavno pismo".

U NOVE POHODE

NA pitanje da li je uspehom filma "Realna priča" (na slici), ohrabren da uđe u neki novi rediteljski posao i koja bi ga tema ovog puta zaokupila, Kičić odgovara:

- Ne znam. Intenzivno razmišljam o svemu, preispitujem šta bi me sad maksimalno obuzelo... Verujem da će ova serija proći veoma dobro, tako da pretpostavljam da će biti osnove da se snimi i druga sezona. A što se tiče mog, čisto rediteljskog posla, morao bih malo sebi da dam vremena da "narastu" ideje, pa da krenemo u nove pohode.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna