„UPOTREBA ČOVEKA“ PREMIJERNO PRED PUBLIKOM: Tišmin čuveni roman prvi put zaživeo na sceni u režiji Borisa Liješevića

J. S.

05. 09. 2020. u 14:53

U FRUŠKOGORSKOM mestu Čortanovci, u tamošnjoj Vili „Stanković“ sagrađenoj pre 90 godina, sinoć je premijerom predstave „Upotreba čoveka“ po romanu Aleksandra Tišme svečano otvoren ambijentalni pozorišni festival „Novi tvrđava teatar,sedmi po redu". Čast da Festival proglasi otvorenim ukazana je prvakinji Drame Srpskog narodnog pozorišta Gordani Đurđević-Dimić.

„УПОТРЕБА ЧОВЕКА“ ПРЕМИЈЕРНО ПРЕД ПУБЛИКОМ: Тишмин чувени роман први пут заживео на сцени у режији Бориса Лијешевића

Foto: Novi tvrđava teatar

Ona je istakla da „živopisni ambijent Vile Stanković, zbog svojih balustrada, zidina i neobične strukture, čini ovaj prostor sasvim dovoljnim i više nego adekvatnim da se u njemu odigra čitavo Šekspirovo delo, ili pak dela raznih domaćih i stranih pisaca.

- Pored tog bitnog činioca - prelepog ambijenta, selektorka i umetnička direktorka festivala Vida Ognjenović nas je navikla da ovde gledamo esencijalno važne, najbolje predstave. Ona nas svake godine, iznova podseti na to šta je dobar teatar – kazala je Đurđević – Dimić.

Usledila je izvedba predstave „Upotreba čoveka“. Reč je o komadu koji do sada nije postavljan na pozorišnu scenu a zajednički su ga pripremili: Festival „Novi tvrđava teatar“, Novosadsko pozorište (Ujvideki Szinhaz),Festival Grad teatar (Budva) i East West centar(Sarajevo). Predstava će reprizno biti izvedena poslednjeg festivalskog dana, 8.septembra, a od oktobra će se moći pogledati na redovnom repertoaru Novosadskog pozorišta.

Foto: Novi tvrđava teatar

- Bio je istinski dramaturški poduhvat „prevesti“ na pozorišni jezik tu impozantnu fresku novosadskog života, predratnog, ratnog i poratnog, pre svega zbog njene komplikovane strukture i nebrojenih rukavaca u koje odvodi Tišmino pripovedanje - naveo je u razgovoru sa novinarima reditelj Liješević.

Večeras i sutra (nedelja) će biti izvedena predstava „Ana Karenjina“ Novosadskog pozorišta čiju režiju potpisuje Dejan Projkovski, a glavne uloge igraju Marta Bereš, Atila Nemet i Arpad Mesaroš, a 7.septembra igraće se predstava „Oleana“ (Fakultet za savremenu umetnost Beograd), u režiji Vide Ognjenović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju