TESLA I KAO UMETNIK: Pištalov roman o naučniku uskoro u SNP kao projekat Nebojše Bradića

V. STRUGAR

12. 08. 2020. u 14:19

ČUDO iz Smiljana, najveći naučnik srpskoga roda, postaće još jednom umetnička inspiracija: po romanu Vladimira Pištala "Tesla, portret među maskama" nastaće predstava "Izumetnik", u režiji i dramatizaciji Nebojše Bradića, a na sceni Srpskog narodnog pozorišta.

ТЕСЛА И КАО УМЕТНИК: Пишталов роман о научнику  ускоро у СНП као пројекат  Небојше Брадића

Arhiva

- Naziv "Izumetnik" zapravo je kovanica koju je Laza Kostić smislio za Nikolu Teslu, kao izumitelja i umetnika. To je i moja osnovna inspiracija. Predstava neće biti biografska rekonstrukcija jednog života, već će samo u fragmentima imati elemente njegove povesti koja je paradigma slike sadašnjeg sveta - objašnjava Nebojša Bradić.

Ovog izuzetnog naučnika do sada su igrali Petar Božović i Rade Šerbedžija na filmu i TV, dok smo na sceni Narodnog pozorišta i "Madlenianuma" gledali predstave "Tesla" i "Tesla ili prilagođavanje anđela".

Genijalan, introvertan i osoben, večna je tema za razmišljanje ne samo mladim naučnicima, već i umetnicima. Šta je to u Pištalovom romanu posebno podatno za novu interpretaciju i inscenaciju?

- Važna mi je piščeva referenca prema savremenom svetu, u čijem svetlu je prikazana i Teslina ličnost. To je neravnopravna borba između onih koji vide mnogo dalje i dublje, koji iza pojavnosti svakodnevice prepoznaju sile čija se moć tek naslućuje i - onih drugih koji vide samo površinu. Tesla, naravno, pripada prvoj kategoriji, ali u ovom komadu on nije predstavljen kao naučnik. On stvarnost detektuje intuicijom, zato ga ja imenujem onako kako je to činio Laza Kostić.

Princip, Meša, Riga

NIJE prvi put da se naš poznati reditelj bavi istorijskim ličnostima: u kragujevačkom Knjaževsko-srpskom teatru postavio je svoj autorski projekat "Princip, superstar - Mesečari" i "Terezin" u Kuli Nebojša (inspirisani Gavrilom Principom), potpisao je i muzičko-scensko delo "Poslednje putovanje Rige od Fere", a Narodno pozorište Republike Srpske izvelo je njegov komad "Moj brat", u čijem fokusu je porodična drama Meše Selimovića.

U Bradićevoj dramatizaciji fokus će biti upravo na Teslinoj dualnosti:

- Odnos prema Tesli gradim kao prema osobenjaku, ali, u drami će se videti i njegova naglašena sklonost ka artizmu, verziranost u sve oblasti umetnosti, posebno pozorišnoj. Ovakav Tesla ne uklapa se u kalupe sveta, niti standarde koje podrazumeva uobičajena predstava o istraživačima. Iz drame će se videti i Teslini nesporazumi sa svetom kapitala, koji su bili toliko neminovni i bolni.

Inače, predstava "Izumetnik" biće deo proslave u Novom Sadu, povodom proglašenja Srpske Atine za Evropsku prestonicu kulture.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere