Korona u Ateljeu 212, na pozornici - kao inspiracija!

V. Strugar

01. 07. 2020. u 12:00

VIRUS je ušao na "velika vrata" Ateljea 212 - u ovoj pozorišnoj kući uveliko teku pripreme projekta Lounli Plenet, u kome se petoro autora bavi nekom od tema u vezi sa pandemijom kovida 19: fenomenom socijalnog distanciranja, ishrane, utopijskim i distopijskim narativima, pa i ličnim iskustvom lečenja od te podmukle bolesti.

Корона у Атељеу 212, на позорници - као инспирација!

Foto: Promo

Tako nastaje predstava čiji će tvorci (spisateljice i dramaturškinje Maja Pelević, Olga Dimitrijević i Tanja Šljivar, pisac i dramaturg Dimitrije Kokanov, kao i koreograf i plesni dramaturg Igor Koruga) igrati, ali i režirati sopstveno delo. Kako se najavljuje, njihova inverzivna predstava poslužiće se konceptom specifične turističke ture s poštovanjem svih propisanih mera javnog okupljanja, a izvodiće se u "nescenskim" prostorima pozorišne zgrade, pa i oko Ateljea 212.

- Razgovarali smo o poziciji u kojoj se trenutno nalazimo kao pozorišni radnici i došli na ideju da bismo mogli da napravimo projekat koji bi se bavio našim refleksijama, neizvesnostima i nesigurnostima tokom trajanja karantina i pandemije - objašnjava kako je nastao ovaj nesvakidašnji projekat Maja Pelević. - Potom smo odlučili da se okupimo i napišemo tekstove koje ćemo sami i izvoditi, ali tako da ne igramo sopstvene već tekstove onog drugog.

Naša sagovornica ističe da su se odmah dogovorili i da predstava bude za mali broj ljudi, uz poštovanje svih mera zaštite: na letnjoj sceni, u foajeu i na pjaceti pozorišta.

- S obzirom na to da ne koristimo tradicionalni scenski prostor, hteli smo da odbacimo i tradicionalnu dramsku formu izvođenja, te smo se opredelili da preispitujemo izvođačku poziciju pisaca istražujući storiteling kao proceduru izvođenja - objašnjava Pelevićeva.

Premijera je planirana za 24. jul i dvadesetak gledalaca, naravno, ukoliko to okolnosti budu dozvolile.

ISKUSTVO SA INFEKTIVNE KLINIKE

TEKST Igora Koruge bavi se njegovim ličnim iskustvom višenedeljnog lečenja od virusa korona na Infektivnoj klinici, kao i odnosom zdravstvenog sistema prema pacijentima sa retkim bolestima.

- Olga Dimitrijević obrađuje fenomen turističke ture kroz ispražnjene prostore, a Maja Pelević i Tanja Šljivar razmatrale su distopijske scenarije moguće budućnosti u kojima nema hrane, a ulicama šetaju mehanički psi i ljudi transformisanih tela - otkriva Dimitrije Kokanov, koji je pisao o fenomenu socijalne i telesne distanciranosti, odnosno pozicije tela u izolaciji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna